EU će izdvojiti pola miliona evra za readmisiju ilegalnih migranata iz BiH

EU će iz novih pristupnih fondova izdvojiti pola miliona evra za readmisiju ilegalnih migranata iz BiH u zemlje porijekla, izjavio je za Srnu savjetnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Saša Kecman.

Prema njegovim riječima, ne zna se kada će sredstva biti operativna, ali se zna procedura njihovog trošenja.

“BiH ne može direktno primati ta sredstva, već ona od EU idu ka Međunarodnoj organizaciji za migracije /IOM/, koja kad ih primi kupuje avionske karte i finansira sve ostalo što je potrebno za readmisiju ilegalnih migranata”, objasnio je Kecman.

On je naveo da Ministarstvo bezbjednosti BiH u koordinaciji sa Službom za poslove sa strancima sa donatorima dogovara obezbjeđivanje finansijskih sredstava za povratak migranata u zemlje porijekla, s obzirom na to da BiH nema sredstva za te namjene.

“Radimo na tome da obezbijedimo sredstva i vrlo smo blizu toga”, rekao je Kecman, dodavši da postupak readmisije operativno provodi Služba za poslove sa strancima, koja obezbjeđuje i pratnju za migrante koji se vraćaju u zemlje porijekla.

On je podsjetio da je ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić, po odobrenju Predsjedništva BiH, prije dvije godine potpisao sporazum o readmisiji sa Pakistanom.

“Opredijeljeni smo da implementiramo taj sporazum, da ne ostane slovo na papiru bez primjene u praksi”, rekao je Kecman i dodao da su početkom ovog mjeseca na osnovu sporazuma o readmisiji u Pakistan deportovana dvojica državljana ove zemlje koji su ilegalno boravili u BiH.

Povratak je, nakon što su ispunjeni zakonski uslovi, organizovan komercijalnom avionskom linijom, a migranti su, prema propisanoj proceduri, bili u pratnji službenika Službe za poslove za strancima, što dodatno povećava troškove readmisije.

U Ministarstvu bezbjednosti, pored implementacije sporazuma o readmisiji sa Pakistanom, u skoroj budućnosti planiraju udaljenja ilegalnih migranata u Bangladeš i Maroko.

Kecman ističe da readmisija preventivno utiče na odvraćanje dolaska ilegalnih migranata u BiH, što potvrđuje i smanjenje broja ilegalnih migranata iz Pakistana od kada postoji sporazum o readmisiji sa ovom zemljom.

Upravljanje migracijama, podsjetio je savjetnik u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara, jedan je od 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH na putu ka EU.

“Unazad nekoliko godina međunarodne organizacije bile su glavne u upravljanju migracijama u BiH, ali se od prije dvije godine to mijenja”, rekao je Kecman.

Prema njegovim riječima, u BiH u kampovima trenutno boravi oko 2.000 migranata i situacija u vezi sa ovim pitanjem je pod kontrolom.

“Nikada nećemo moći da zaustavimo migracije, ali bitno da upravljamo njima i da ih kontrolišemo, da ne postane problem kao prije par godina kada su gradovi bili preopterećeni”, dodao je Kecman.

On je najavio da će u Sarajevu u septembru biti održana konferencija “Migrejšn dajalog”, čiji će fokus biti na readmisiji.

“Plan nam je da na konferenciju dovedemo ministre unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana i nekih drugih evropskih zemalja, ali i šire kako bi razgovarali o povratku i mogućnostima iznalaženja sredstava za te namjene, odnosno kako bismo mogli da obezbijedimo čarter let i avionom iz Sarajeva 50 migranata odjednom vratimo u zemlju porijekla”, zaključio je Kecman.

Srna

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU