17.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

EU razmatra uvođenje “semafor” sistema za hranu

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i gojaznosti Evropska unija razmatra upotrebu takozvanog “semafor” sistema u trgovini hranom i pićem.

Radi se o oznakama na ambalaži hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog “A”, do najmanje zdravog crvenog “E”.

Tu informaciju je evrozastupnicima dala kandidatkinja za evropsku povjerenicu za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides na sastanku u odboru za okolinu, zdravlje i sigurnost hrane Evropskog parlamenta.

Ona je rekla da istraživanja pokazuju da građani žele da imaju tu vrstu informacije i da će krajem 2019. komisija objaviti istraživanje o nutritivnim oznakama.

“Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom dijelu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja povjerenici. Sistem oznaka je jednostavan za primjenu, a kupcu pomaže da donese odluke, jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Evrope prekomjerno teško ili gojazno”, rekla je članica odbora i potpredsjednica evrosocijalista Biljana Borzan.

Sistem “Nutri-skor” se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije.

Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje jesti (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, bjelančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.

“Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste ovaj sistem su se uključili u projekat kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sistem počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Poreska presija nije jedini način da se to postigne. U tom smjeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Evropskom parlamentu i Hrvatskoj”, najavila je Biljana Borzan.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU