28.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

  EU: Subvencije od 3,2 milijarde eura za razvoj baterija

  Evropska unija odobrila je plan sedam država članica da subvencioniraju razvoj industrije električnih baterija sa 3,2 milijarde eura, u nastojanju da ograniče dominaciju Kine u toj sferi.

  Zvanični Brisel je saopćio kako će plan o subvencijama, koji će finansirati Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Švedska, podržati istraživanje i inovacije u ovom ključnom sektoru u kojem Evropa zaostaje za azijskim konkurentima i gdje se u velikoj mjeri oslanja na uvoz, prenosi Al Jazzera Balkans.

  Prema EU, ovo finansiranje država članica trebalo bi potaknuti mobiliziranje dodatnih pet milijardi eura privatnih investicija, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

  “Proizvodnja baterija u Evropi je od strateškog interesa za našu ekonomiju i društvo, zbog svog potencijala u smislu čiste mobilnosti i energije, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti”, izjavila je Margrethe Vestager, evropska komesarka za politiku konkurencije.

  “Odobrena pomoć će osigurati da ovaj važan projekat može krenuti bez neopravdanog narušavanja konkurencije.”

  Fabrike u Francuskoj i Njemačkoj

  Evropska komisija je saopćila kako će državni novac biti usmjeren ka 17 različitih kompanija, koje pokrivaju cijeli proizvodni lanac, od vađenja minerala do proizvodnje i reciklaže baterija.

    Kina priprema svog 'Zmaja' za svemir, žele biti nova supersila

  Nova predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen je borbu protiv klimatskih promjena postavila kao jedan od svojih prioriteta, a razvoj baterija za električna vozila uklapa se u njen plan za smanjenje emisije ugljika u EU za najmanje 50 posto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 1990-ih.

  “Razvoj evropske industrije baterija doprinijet će ostvarenju cilja EU-a da do 2050. godine postane prvi ugljično neutralan kontinent”, navodi se u saopćenju francuskog Ministarstva ekonomije.

  Francuska je najavila kako će, u partnerstvu s Njemačkom, finansirati rad na istraživanju i razvoju litij-jonskih baterija automobilske grupe Peugeot-Citroen i kompanije Saft koja proizvodi baterije, pri čemu biti izgrađene dvije fabrike u obje države.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU