EU u Grčku šalje avione, helikoptere, ljude i stotine miliona eura

“Grčke brige su i naše brige. Ovo nije samo grčka nego EU granica. Danas sam ovdje kao Evropljanka. Želim izraziti i saosjećanje prema migrantima”, dodala je.

Ona je izrazila spremnost EU da pomogne Grčkoj u sprečavanju daljeg prodora migranata.

“Želim reći da smo solidarni s Grčkom. U potpunosti sam spremna pomoći grčkim vlastima. Fronteks je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice. 700 miliona evra smo spremni izdvojiti za pomoć odbrane granice Grčkoj. Iskoristiće se za uspostavljanje infrastrukture. Treće, radimo po zahtjevu primljenom od Grčke, koja može očekivati i medicinske zalihe i pomoć”, rekla je Leyenova.

Istakla je da migranti nisu problem samo Grčke nego i čitave Evrope, prenosi “Index”.

“Ovo nije samo grčki problem, nego i problem EU, koji ćemo rješavati zajedno. Oni koji pokušaju razjediniti Evropu će se razočarati. Držaćemo se zajedno i pobijedićemo. Turska nije neprijatelj, a ljudi nisu sredstvo do cilja. Toga se svi moramo sjetiti u nadolazećim danima. Zahvaljujem Grčkoj, koja je štit Evrope”, zaključila je.

Davide Sasoli, predsjednik Evropskog parlamenta, istakao je problem nedostatka zajedničke politike migracija.

“Da se prije godinu dana pred Evropski parlament donijela promjena ugovora iz Dablina, sada vjerovatno ne bismo bili u ovoj situaciji. Onaj ko dolazi u Grčku, Maltu ili Španiju, ulazi u Evropu. Na Evropi je da radi na jednakoj redistrubuciji, da garantuje prava i slobode ljudima u Evropi. Ali ako nemamo zajedničku politiku za migracije, kako to možemo pružiti, kako možemo biti vodeći u zaštiti ljudskih prava?”, zapitao se Sasoli.

Rekao je da danas imaju priliku da traže zajedničku politiku za migracije širom EU.

“Danas moramo zahvaliti Grčkoj, tu smo i zato da bismo Turskoj rekli da želimo dijalog te je pozvali da poštuje dogovore. Mislim da su to znakovi koje treba da shvati EU parlament. Moramo se vratiti u Brisel kako bismo se dogovorili oko zajedničke politike. Potrebna nam je dugoročna i kratkoročna strategija”, rekao je on.

Sasoli je na kraju svog izlaganja istakao i problem maloljetnika u Grčkoj.

“Dopustite mi digresiju. U Grčkoj je toliko maloljetnika. Toliko maloljetnika bez pratnje. Mislim da za njih treba razviti posebnu strategiju, kao i za zaštitu njihove budućnosti. Mislim da je to na vladama Evrope, kao i da oni u evropskom prostoru zaslužuju više”, zaključio je.

Podsjećanja radi, hiljade migranata pokušavaju da pređu kopnenu tursko-grčku granicu, nekoliko dana nakon što su turske vlasti saopštile da su njihove granice sa Evropom otvorene, kako bi izvršile pritisak na Evropsku uniju da im pomogne u suočavanju sa situacijom u ratu u Siriji, piše fokus.

Mnogi od migranata koji su se nadali ulasku na grčku teritoriju pokušali su da se vuku ili veslaju preko rijeke Evros, koja teče većim dijelom duž tursko-grčke granice.

Grčka je jasno stavila do znanja da su joj granice zatvorene.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU