EU zahtjeva od Googlea uklanjanje web stranica ruskih državnih medija iz pretrage

Europska komisija uputila je zahtjev Googleu za uklanjanje ruskih medija iz rezultata pretraživanja u zemljama unutar EU. Google je prenio zahtjev dužnosnika EU u bazu podataka vladinih zahtjeva, u kojem dužnosnici objašnjavaju kako se službena naredba komisije o zabrani emitiranja RT-a i Sputnika u Europskoj uniji odnosi i na tražilice i internetske tvrtke općenito.

Podsjetimo, komisija je zabranila državne medije nekoliko dana nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, tom prilikom je izjavila da na taj način ti mediji “više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdali Putinov rat”. Iako nije bilo sasvim jasno kako se naredba primjenjuje na internetske tvrtke, Facebook, Twitter i TikTok odmah su ograničili pristup RT-u i Sputniku diljem Europe. Google je također najavio svoja ograničenja, ali samo za YouTube kanale, piše Engadget.

Tvrtka Google nije dodatno komentirala ovaj zahtjev, ali The Washington Post navodi da pretraga u EU više ne dovodi do poveznice za “Russia Today” Međutim, u određenim zemljama, kao što su Francuska i Austrija, pretraga i dalje vodi na spomenute linkove.

U zahtjevu se također navodi da se naredba odnosi i na “objave pojedinaca koji reproduciraju sadržaj s RT-a i Sputnika”, primjerice, snimke zaslona članaka na društvenim mrežama te da bi takve objave trebale biti uklonjene. To bi moglo stvoriti mnogo dodatnog posla za društvene mreže koje se već bore s moderiranjem sadržaja koji objavljuju njihovi korisnici.

geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU