-2.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

EU zanemaruje zapadni Balkan, posebno Kosovo

Kosovski predsjednik Hašim Tači ocijenio je danas da, kako je naveo, razočaravajući zaključci Savjeta EU pokazuju da su unutrašnja previranja zamaglila viziju EU, koja, kako je ustvrdio, nije uspjela da prevaziđe protekcionistički instinkt i zanemarivanje čitavog regiona, posebno Kosova.

“Mi nismo krivi za unutrašnje probleme EU, niti predstavljamo rizik za EU. Prema tome, ne možemo se kvalifikovati kao krivi za smanjenje uloge EU u regionu i na Kosovu zbog njenih stalnih neuspjeha”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Kako prenosi RTK2, Tači je u postu naveo da je Kosovo očekivalo samo pozitivno reagovanje za kraj nepravedne izolacije naroda Kosova.

“Nažalost, EU tretira Kosovo drugačije u poređenju sa drugim zemljama, a ta nepravda ne prolazi nezapaženo. Ali, ne prolazi nezapaženo ni konstruktivna posvećenost naših državnih institucija u koordinaciji strateških ciljeva u interesu zemlje”, kazao je Tači.

Tači je pozvao institucionalne lidere i lidere parlamentarnih političkih stranaka da razmisle o teškoj situaciji sa kojom se Kosovo suočava u ostvarivanju mogućnosti za članstvo u EU i NATO.

“Izolacija i stagnacija moraju da se zaustave. Građani Republike Kosova zaslužuju razvoj i integraciju Kosova u euroatlantske strukture”, zaključio je Tači na kraju posta.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima