Subota, 12 lipnja, 2021

EURO 2020: Sistem takmičenja

EURO 2020 biće drugi turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije. Prvi put takav sistem takmičenja primijenjen je prije pet godina na Evropskom prvenstvu u Francuskoj

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Selekcije su podijeljene u šest grupa sa po četiri tima u kojima igra svako sa svakim. Siguran plasman u nokaut fazu takmičenja, odnosno osminu finala, ostvariće prva i druga reprezentacija iz svake grupe. Preostala četiri učesnika osmine finala biće četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Prvi put 11 gradova domaćina

Biće to prvo Evropsko prvenstvo čije će se utakmice igrati u čak 11 različitih gradova i država. Čast da ugoste najbolje evropske fudbalere imaće London (Velika Britanija), Rim (Italija), Minhen (Njemačka), Baku (Azerbedžan), Saint Petersburg (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Sevilla (Španija), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Glasgow (Škotska) i Kopenhagen (Danska).

Lista gradova domaćina mijenjala se do nedavno u skladu sa epidemiološkim mjerama koje važe u pojedinim zemljama. Naime, Evropska fudbalska federacija (UEFA) je insistirala da gradovi domaćini daju garancije da će biti dozvoljeno prisustvo određenog broja navijača na utakmicama EURO. Tako su Dubline i Bilbao, koji nisu mogli garantovati prisustvo publike na tribinama, otpali. Dio utakmica u tim gradovima preuzeli su Saint Petersburg i London, dok je Sevilla postala nova na listi domaćina.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Važno je naglasiti da će domaćin utakmica polufinala i finala biti London. Polufinalni dueli igraće se 6. i 7. jula, dok je finale zakazano za 11. juli sa početkom u 21 sat.

COVID-19 pravila

Izvršni komitet Evropske fudbalske federacije (UEFA) donio je posebna pravila za EURO 2020 zbog pandemije COVID-19. Naime, ukoliko grupa igrača bude obavezna ići u karantin zbog pozitivnih testova na koronavirus, utakmica će ići prema rasporedu sve dok reprezentacija na raspolaganju ima najmanje 13 igrača, među kojima je jedan golman.

Ako se, pak, dogodi da reprezentacija nema dovoljan broj igrača UEFA će prolongirati utakmicu za 48 sati, ali i promijeniti mjesto odigravanja.

Ukoliko ni nakon 48 sati određena reprezentacija ne bude imala minimalno 13 igrača na raspolaganju utakmica će biti registrovana službenim rezultatom 3:0 za protivnika.

Upravo zbog pandemije koronavirusa i prenatrpanog rasporeda kojem su fudbaleri bili izloženi tokom sezone, UEFA je donijela i odluku da za EURO 2020 svaka reprezentacija može prijaviti 26, umjesto dosadašnja 23 igrača. No, za svaku utakmicu mogu i dalje mogu biti prijavljena 23 igrača, s tim da za svaku narednu selektori mogu praviti izmjene u sastavu.

Također, važiće i pravilo o pet dozvoljenih izmjena igrača tokom utakmice, koje je uvedeno tokom pandemije koronavirusa, kako bi se rasteretili fudbaleri. U slučaju da utakmica ode u produžetke dozvoljena će biti i šesta zamjena igrača.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas