Europa bi mogla zabraniti šarene tetovaže, boje navodno uzrokuju rak

Europska agencija za hemikalije (ECHA) predložila je da se određene tvari koje sadrže boje za tetoviranje povuku iz opticaja. U to spadaju pigmenti boja plavo 15 i zeleno 7, koje su sadržane u dvije trećine svih boja za tetoviranje, piše Deutsche Welle.

ECHA ukazuje da su, prema jednoj regulativi Europske unije, pigmenti u kozmetici već tabu. A ono što se ne smije primjenjivati na koži, ne smije se primjenjivati ni pod kožom, smatra Agencija.

Sumnja se da boje za tetoviranje sadrže kancerogene tvari, ali malo se zna o dugoročnom djelovanju čestica boje u tijelu. Čak i ECHA priznaje da su hemikalije štetne za zdravlje, ali da su posljedice njihove primjene nepoznate.

Peticija “Spasimo boje za tetoviranje”

U Njemačkoj se umjetnici tetoviranja, njihove mušterije i proizvođači boja zajednički protive planiranoj zabrani. Sredinom siječnja je majstor tetoviranja Jörn Elsenbruch pokrenuo na internetu peticiju “Spasimo boje za tetoviranje”.

Cilj je da se problemom pozabavi vlada i da se izvrši pritisak na Europsku komisiju kako bi zabrana bila spriječena. Do isteka roka za potpisivanje peticije 16. februara on je uspio skupiti više od 150.000 potpisa. Tako je ispunjen uvjet da se njegov zahtjev uopće nađe na stolu Odbora Bundestaga za peticije.

Studija njemačkog magazina Apotheken Umschau pokazala je da je 21 posto Nijemaca tetovirano. To znači da se udio tetoviranih u stanovništvu tijekom posljednjih sedam godina gotovo udvostručio – 2012. ih je još bilo 11,4 posto. Ako pigmenti plavo 15 i zeleno 7 nestanu s tržišta, to bi imalo ogromne posljedice za industriju tetoviranja.

“Tetoviranje bez boja ne ide”, kaže majstor zanata Sven Schinke za DW. 

On strahuje da bi umjetnici tetovaže sada mogli početi raditi ilegalno, primjerice, tako što će naručivati boje iz SAD i raditi u skrivenim prostorijama. 

“Ja bih radije radio svoj posao bez da budem jednom nogom u zatvoru”, kaže Schinke.

Njegov kolega Dennis Klothen smatra da je planirana regulativa zapravo skrivena zabrana rada. On kaže da nema dugoročno rađenih studija, ali da postoji dugo iskustvo mnogih majstora kada je riječ o djelovanju boje na kožu. 

“Niti mušterije obolijevaju od raka, niti im otpadaju ruke”, kaže on u razgovoru za DW.

Otpor prema prijelaznom roku

U travnju će zemlje EU-a održati savjetovanje o zabrani. Ako do nje zaista dođe, postojat će višegodišnji prijelazni rok – vrijeme u kojem će se pigmenti i dalje moći koristiti. A istovremeno će se tragati za alternativama za pigmente plavo 15 i zeleno 7. No proizvođači boja i majstori zanata sumnjaju da će ta potraga uroditi plodom. 

“Pigmenti se ne mogu zamijeniti nečim drugim i zabrana bi katapultirala tetoviranje u kameno doba”, napisao je jedan proizvođač boja i potpisnik peticije.

I Dennis Klothen smatra da prijelazno vrijeme nema smisla. 

“Ako su pigmenti stvarno tako štetni i kancerogeni, zašto se onda smiju koristiti u prijelaznom roku? Ništa od toga nije promišljeno kako treba”, zaključuje Dennis.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU