3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Evidentirana 124 ilegalna migranta u RS-u

 Na prostoru Republike Srpske (RS) od 30. juna do 5.jula evidentirana su 124 ilegalna migranta.

Podaci entitetske policije pokazuju da je najviše državljana Pakistana, Iraka, Sirije, te Afganistana…

Najviše ilegalnih migranata pronađeno je na teritoriji Banje Luke, Prijedora, Gradiške, a otkriveni su i na području Mrkonjića Grada i Doboja.

U 2018. godini policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) su pronašli i evidentirali ukupno 4.607 migranta, koji su ilegalno prešli granicu Bosne i Hercegovine, od kojih 74,8 posto kod sebe nije posjedovalo nikakvu dokumentaciju.

Tako je, prema izjavama pronađenih migranata, identifikovano 35 država iz kojih dolaze, iako za određen broj tih osoba  (3,6 posto) nije bilo moguće utvrditi identitet. Od ukupnog broja pronađenih i kontrolisanih migranata 38,2 posto je iz Pakistana, 14 procenata njih je iz Sirije, 11,9 posto iz Irana, a 8,2 posto iz Iraka.

Prema spolu, oko 95,1 posto su muškarci. Od ukupnog broja migranata evidentirano je i 2,5 posto djece starosti do sedam godina i 4,6 posto u dobi od 7 do 18 godina.

Lani ih je najviše pronađeno na području Bijeljine, a najveći priliv migranata je zabilježen u julu (954) i augustu (749).

- Oglašavanje -

Za prva četiri mjeseca ove godine MUPRS je evidentirao 2.160 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za oko četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima