Evo kako da se riješite dosadnih smrdibuba

Inače, riječ je o insektu koji možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali s dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mjestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U posljednjih par godina primjećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, što logično dovodi do postavljanja pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja – guštera, osa i ptica. Za odbranu od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom. Naime, smrdibube privlači ova boja, pa okačite žuti papir na terasu i na taj način ih namamite da ostanu van kuće.

Posuda sa sapunicom

Sve što treba da uradite jeste da u jednu činiju sipate sapunicu, a iznad nje namjestite izvor svjetlosti. Tako namještenu ostavite je preko noći. Biće neodoljiva za smrdibube koje će upasti u nju i udaviti se u sapunici.

Sprej koji ih ubija iste sekunde

Potrebno je:

120ml sirćeta

60ml sapunice od deterdženta za pranje sudova

240ml tople vode

Dobro sve promućkajte pa sipajte u posudu sa raspršivačem. Ciljajte direktno na bube – ova mješavina ubija ih čim ih dotakne.

A pored toga, postoji i nekoliko prirodnih mućkalica kojima se ljudi već dugo služe kako bi smrdibube proterali sa biljaka.

Tečnost od ljuski luka

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa litrom vruće vode i ostaviti da stoji pet dana. Poslije toga procijediti i tretirati biljke time. Kod povećane količine smrdibuba biljke treba prskati sprejom tri puta dnevno pet dana.

Tečnost od čili paprika

Za pripremu ove smjese uzeti 100g čili papričica i isjeckati što sitnije. Preliti sa litrom vruće vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Prokuvanu tečnost ostaviti dva dana i poslije toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100 ml tečnosti i razrediti sa 10 litara vode.

Tečnost od sjemena gorušice

Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice da se prelije sa 0,5l vrele vode, dobro izmiješa i ostavi da se ohladi. Tečnost procijediti i doliti 9,5 litara vode da ukupno imate 10 litara tečnosti kojom se tretiraju napadnute biljke.

Ako ih sad u stanu imate samo par, do kraja oktobra ćete ih vidjeti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je spriječiti ih da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore.

BONUS VIDEO:

Evo kako da se riješite dosadnih smrdibuba appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU