SADRŽE KOFEIN! Pet iznenađujućih namirnica koje bi vas noću mogle držati budnima

Jedna šolja instant kafe koju ste kupili u supermarketu sadrži otprilike oko 100 mg kofeina, dok ona u ugostiteljskom objektu može da sadrži i do 180 mg kofeina po šolji.

Ali kofein se nalazi i u našoj svakodnevnoj ishrani pa neke namirnice radije izbjegavati jesti prije odlaska na spavanje. To je zato što kofein može imati štetne učinke kao što su glavobolja i povećana tjeskoba.

Tamna čokolada

Unatoč zdravstvenim prednostima tamne čokolade, radije je izbjegavate pred spavanje. Tamna čokolade od 100 grama s postotkom kakaa od 70 posto i više sadrži oko 80 mg kofeina. S druge strane, mliječna čokolada bi imala veći udio šećera, tako da ni nju ne biste trebali jesti prije spavanja.

Gazirana pića

Nije samo visok sadržaj šećera u mnogim gaziranim pićima ono što može biti razlog za zabrinutost, jer neka sadrže i velike količine kofeina. Popiti limenku gaziranog pića navečer nije najbolja ideja. Ovo se odnosi i na energetska pića.

BOGAT MINERALNI SASTAV Ljekoviti čaj bez kofeina za dug život

Sladoled

Omiljena slastica tokom toplih dana zapravo može sadržavati kofein. Nutricionist Rob Hobson kaže da biste možda trebali odabrati sladoled koji nije s okusom kafe jer neki od njih mogu sadržavati više od 50 mg kofeina u samo dvije kuglice. Međutim, nije samo riječ o sladoledu s okusom kafe. Čokoladni sladoled također može sadržavati stimulirajući kofein.

Puding

Puding i kremasti deserti bi vam također mogao pomoći da ostanete budni. Tiramisu je vjerojatno najočigledniji desert s kofeinom jer sadrži kafu, ali također će sve što sadrži tamnu čokoladu sadržavati malo kofeina.

Kombuča

Fermentirano piće za koje se kaže da ima dobrobit za zdravlje crijeva, kombuča je sve popularnije piće među ljudima koji brinu o svom zdravlju. Međutim, napravljeno je od listova čaja koji prirodno sadrže kofein. Iako je sadržaj kofeina u kombuči obično minimalan, ipak ga vrijedi označiti jer 250 ml kombuče može sadržavati do 15 mg kofeina.

BONUS VIDEO:

SADRŽE KOFEIN! Pet iznenađujućih namirnica koje bi vas noću mogle držati budnima appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU