Evo kako razlikovati alergije od koronavirusa?!

Popis simptoma koji su povezani s koronavirusom prilično je dugačak, a brojni simptomi ove bolesti slični su onima kod gripe, prehlade i alergije

U vrijeme proljetnih alergija posebno je bitno znati razlikovati simptome alergije od simptoma koronavirusa. Ovo su pokazatelji koji vam u tome mogu pomoći.

Alergije ili peludna groznica javljaju se kada vaš imunološki sustav reagira na stranu tvar koja se obično prenosi zrakom. Vaš imunološki sustav prepoznaje alergene i oslobađa kemikalije, uključujući histamin, u krvotok kako bi zaštitio vaše tijelo od njih. To dovodi do alergijske reakcije.

Covid-19 je respiratorna bolest, a uzrokuje ju virus SARS-CoV-2. Koronavirus je zarazna bolest koja se prenosi s osobe na osobu kašljanjem, kihanjem i razgovorom. Osobe zaražene koronavirusom različito reagiraju na bolest. S jedne strane, neke osobe nemaju nikakve simptome bolesti, a druge osobe imaju čitav niz simptoma koji uključuju vrućicu, umor, gubitak okusa ili mirisa i suh kašalj.

Simptomi alergije mogu biti vrlo slični simptomima covida-19, a sezonsku alergiju prate curenje iz nosa, začepljen nos, svrbež ili suzne oči. Ti simptomi ne javljaju se kod pacijenata oboljelih od covida-19.

Kako znati muči li vas alergija ili koronavirus?
Najtočniji način za utvrđivanje bolujete li od covida-19 jest testiranje. No, ako pratite simptome bolesti, možete utvrditi jesu li sličniji alergijama ili koronavirusu. U slučaju da imate simptome koji nalikuju covidu, stručnjaci preporučuju da se samoizolirate i testirate na covid-19.

Sezonska alergija može izazvati iritaciju dišnih putova i može dovesti do curenja nosa. Međutim, prema riječima stručnjaka, malo je vjerojatno da osoba koja ima alergije iskusi simptome kao što su vrućica, mučnina, povraćanje, proljev ili gubitak okusa i miris, a to su simptomi karakteristični za covid-19.

Ako vas inače tijekom proljeća muče alergije. Međutim, ako je sada alergijska reakcija popraćena visokom temperaturom, umorom i bolovima u mišićima, trebali biste se testirati na covid-19, piše Times of India. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), alergija ne povećava rizik od zaraze koronavirusom. (N1)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU