Evo koje greške pravite pa vam uništava bateriju mobilnih telefona

U androidima se nalazi se litij-ionska baterija koja ima niz prednosti, uključujući izdržljivost i niske troškove proizvodnje. Međutim, ove baterije imaju i neke nedostatke koji postaju vremenom sve izraženiji i telefoni počinju da se kvare. Zato stručnjaci za tehnologiju i pametne telefone imaju savjete o tome šta bi trebalo da izbjegavate kada punite svoj android kako ne biste još brže potrošili baterije.

Ne puštajte bateriju da se skroz isprazni

Ne bi trebalo da stavljate mobilni na punjenje tek kada je baterija skoro potpuno ispražnjena. Prema riječima stručnjaka, ako pustite da baterija padne na nula posto, to je jedna od najštetnijih stvari koju možete da napravite svom telefonu upravo zbog vrste baterija koje se nalaze u androidima.

– Litijumske baterije imaju ograničen broj ciklusa, što znači da se može isprazniti i ponovo napuniti samo ograničen broj puta – rekla je Eloiz Tobler, stručnjakinja za pametne telefone, prenosi N1 Zagreb.

Ne ostavljajte uređaj na punjaču tokom noći

Takođe, ne želite ni da se vaš telefon previše puni.

– Nemojte ostavljati mobilni na punjaču tokom noći, dok spavate. Ako ostavite mobilni da se konstantno satima puni dok je baterija na 100 posto, opterećujete bateriju izlažući je višim naponima duže vrijeme – objašnjava Tobler.

Umjesto da čekate do posljednje sekunde da napunite svoj android, stručnjaci preporučuju da uvijek imate djelimično punjenje, što podrazumijeva da pazite na to da vam je baterija uvijek između 20 i 80 odsto.

Osim toga, da bi vam baterija trajala duže vrijeme, izbjegavajte još neke učestale greške, kao što je izlaganje uređaja ekstremnim temperaturama, piše Bestlife.

Evo koje greške pravite pa vam uništava bateriju mobilnih telefona appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU