Evropska unija odobrila prvu vakcinu protiv majmunskih boginja

Evropska unija odobrila prvu vakcinu protiv majmunskih boginja

Danska kompanija Bavarian Nordic saopćila je da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina Imvanex plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja.

Odobrenje dolazi nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala upozorenje na visokom nivou u kojem je epidemija majmunskih boginja, koja se brzo širi, proglasila globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

“Dostupnost odobrene vakcine može značajno poboljšati spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti”, rekao je izvršni direktor danske kompanije Paul Chaplin.

Ova vakcina, jedina je koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za liječenje malih boginja.

Međutim, kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao “off-label” upotreba.

“Odobrenje je važeće u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj”. navodi se u saopćenju Bavarian Nordic.

Razvoj Imvanexa omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u protekle dvije decenije.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU