Evropski parlament glasao za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Evropski parlament usvojio je amandman koji poziva na sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Amandman su podnijeli zastupnici Pedro Marques, Tonino Picula i Thijs Reuten, a za njega su glasala 504 zastupnika u Evropskom parlamentu. Protiv su glasala 93 zastupnika, a 72 su bila suzdržana. 

Amandman je podržala većina iz grupacije EPP-a, dok je hrvatski HDZ ostao uz radikalnu desnicu i populiste.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, odbranu, i bezbjednost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu. EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih vanjskih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, navodi se u objavi na Twitteru zastupnika Thijs Reutena.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU