Evropski parlament mladih u BiH – Prva regionalna sesija od 21. do 23. juna

Evropski parlament mladih u Bosni i Hercegovini (EYP BiH) u jJajcu će od 21. do 23. juna organizirati prvu regionalnu sesiju.

Svi zainteresovani srednjoškolci i studenti mogu se prijaviti kao delegati do 31. maja.

Projekat pod nazivom „EYP BiH Academy 2019“ održan je od 24. do 26. maja. Tokom akademije, učesnici su imali priliku da se upoznaju o funkcioniranju organizacije na lokalnom i međunarodnom nivou. Održane su i radionice o temi organizovanja evenata, fundraisinga i inkluzije te upriličena predavanja predstavnika OSCE-a i Konrad Adeanauer Stiftunga.

Za mlade parlamentarce bila je upriličena posjeta Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i sjedištu Predsjedništva BiH. Savjetnik člana Predsjedništva Željka Komšića Slaven Kovačević i saradnik predsjedavajućeg Milorada Dodika Đorđe Šarčević učesnike su upoznali o nadležnostima i načinom rada Predsjedništva BiH.

Evropski parlament mladih u BiH je organizacija osnovana 2013. godine kao dio mreže evropske organizacije koja djeluje u 40 zemalja a u Bosni i Hercegovini trenutno ima više od 150 članova. To je nezavisni, nepolitički program koji okuplja mlade širom Evrope. Glavna misija EYP-a je inspirisanje mladih i podizanje svijesti o trenutnim društvenim, političkim i kulturološkim temama, kao i promocija demokratije kroz neformalne i inovativne edukacijske modele.

Ciljevi EYP-a su jačanje svijesti o evropskim problemima i motivisanje mladih da se aktivno uključe u evropsku politiku, promovisanje međunarodnog razumijevanja, interkulturalnog dijaloga i raznolikosti ideja i praksi, uticanje na razvoj ličnih vještina mladih u Evropi, te obezbjeđivanje platforme gdje mladi Evropljani mogu da izraze i debatuju svoje stavove.

Evropski parlament mladih godišnje organizuje veliki broj aktivnosti i projekata u kojima učestvuje, u prosjeku, hiljadu srednjoškolaca i studenata. Između ostalog, Evropski parlament mladih u BiH svake godine organizuje i svoju akademiju koja okuplja sve aktivne članove iz BiH.

Članovi aktivno djeluju u pet regionalnih ureda, u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru i Banja Luci. U toku je otvaranje i šestog regionalnog ureda u Bihaću.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU