Evropski sud: Vakcine neophodne u demokratskom društvu – TNTPortal

U dugo očekivanoj presudi o obaveznoj vakcinaciji za djecu, Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u četvrtak je presudio da je zdravstvena intervencija koju je propisala država “neophodna u demokratskom društvu”.

Veliko vijeće ECHR-a nije utvrdilo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima u slučaju Vavricka i drugih protiv Češke, a radi se slučaju čeških roditelja koji su kažnjeni zbog odbijanja da djecu predaju na obaveznu vakcinaciju. Značajna presuda donijeta većinom od 16 glasova protiv jednog biće pravno obavezujuća za sve države članice Savjeta Evrope.

Sud je u svojoj odluci naveo da postoji “opšti konsenzus da je vakcinacija jedna od najuspješnijih i najisplativijih zdravstvenih intervencija i da svaka država treba da teži postizanju najvećeg mogućeg nivoa vakcinacije među svojim stanovništvom”.

Presuda je važna u svjetlu pandemije koronavirusa i ima uticaja na rasprave o tome da li države mogu učiniti obaveznom vakcinu protiv COVID-a 19. U Evropskoj uniji ova vakcinacija nije obavezna, a države prepuštaju pojedincima da odluče da li će primiti vakcinu.

federalna.ba/AAIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU