Facebook uklonio deepfake video Zelenskog

Kao dio napora u borbi protiv online manipulacija, Facebook je prije dvije godine zabranio deepfake videozapise. Ta politika zabrane je stavljena ponovno na kušnju uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Tvrtka Meta je u srijedu potvrdila da je uklonila video koji je navodno prikazivao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a za koji se utvrdilo da je zapravo bio loš deepfake.

“Naši timovi su identificirali i uklonili deepfake video u kojem je prikazan ukrajinski predsjednik Zelenski kako daje izjavu koju nikad nije dao. Pojavio se navodno na kompromitiranoj web stranici, a zatim se počeo prikazivati na internetu.”, izjavio je Nathaniel Gleicher, šef sigurnosti tvrtke Meta.

Gleicher je pojasnio da je tvrtka uklonila video u skladu sa svojom politikom, koja je zabranila korištenje deepfake videa prije više od dvije godine, prenosi Engadget.

Web stranica za provjeru činjenica Snopes izvijestila je da je video, koji je opisan kao “loše napravljen”, također emitiran na ukrajinskoj TV postoji koja je bila hakirana. Stručnjaci tvrtke Snopes su također primijetili da postoje očiti znakovi da je snimka lažna, kao primjerice činjenica da glava Zelenskog u videu “ne pristaje baš na njegov vrat”. Sam Zelenski je također na svom Instagram računu demantirao sporni video.


geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU