FBiH: Sve spremno za početak nastave u osnovnim i srednjim školama

Sve je spremno za početak nastave u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine

Iako će se proces odvijati redovno, uz neophodne mjere, neizvjesno je šta može da uslijedi. Sve zavisi od epidemiološke situacije, ističu nadležni.

U srijedu će učenici ponovo sjesti u školske klupe. Iako to neće biti u potpunosti kao ono stanje prije pandemije, za mnoge je kombinovana nastava bila nešto što nisu željeli.

Redovnom odvijanju nastave raduju se i zaposlenici, nadajući se da će školska godina završiti na isti način i bez problema, a napominjući da je zdravlje na prvom mjestu.

Ćamil Ahmetović, direktor Osnovne škole “Kreka”, Tuzla

“Mjere su nešto olakšane, s tim da je obećano kao i prethodni put da se prati situacija na terenu, da šaljemo izvještaje o broju zaraženih učenika, pa će se poduzimati i određene promjene u ovim novim odredbama.“

Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH

“Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, mi smo spremni na svaki model, pa i na totalni online, koji je puno zahtjevniji i za učenike i za nastavnike.”

Konačno pozitivna vijest i za učenike i uposlenike Muzičke škole u Tuzli, koji su do sada boravili u neuslovnim i improvizovanim prostorijama. Nakon što su prije devet godina iseljeni iz svoje škole koja je potom i srušena, upravo na ovoj lokaciji gdje je i bila počinje 01. septembra izgradnja nove zgrade Muzičke škole.

Elvis Baraković, ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona

“I očekujemo da će radovi do Nove godine biti završeni na ovoj prvoj fazi. Nama ostaje zadatak da se pripremamo za drugu fazu, da tražimo ostatak finansijskih sredstava da bismo što je moguće prije stavili ovaj objekat u funkciju.“

Prema najavama, ovim projektom će cijela tuzlanska regija dobiti moderan i funkcionalan objekat. Što se tiče odvijanja nastave, nadležni će sa članovima Kriznog štaba za 15 dana ponovo sagledati stanje na terenu, a roditeljima je upućen apel da ne šalju bolesnu djecu u školu. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU