Federacija BiH izgubila 620 doktora

Demografski slom Bosne i Hercegovine, nažalost, je činjenica. Radno sposobni u velikom dijelu napustili su zemlju u potrazi za boljim životom, većom platom i svim drugim uvjetima koje ovdje nisu mogli dobiti.

Odlazak kadra

Iako se u posljednje vrijeme privrednici trude nešto većim platama zadržati preostale u zemlji, i dalje se radi o mizernim brojkama da bi nekog “prikovali” za radna mjesta i da bi osjetili sigurnost. Ekonomski makroanalitičar Faruk Hadžić priopćio je da je u posljednje dvije godine FBiH napustilo čak 620 doktora, prosječne starosti 57,8 godina, što praktički znači da gubimo one najiskusnije.

„Broj bi mogao biti i veći jer određeni broj doktora po okončanju fakulteta odmah odlazi iz države, bez da se prijavi u Liječničku komoru“, kaže Hadžić i ističe da odlazi i onaj kadar koji bi za 10 – 15 godina treba preuzeti zdravstveni sistem.

Kao najčešći razlog za odlazak iz BiH doktori navode prvenstveno niske plate i loš socijalno-statusni položaj doktora medicine u bh. društvu.

„Niko, nažalost, ne govori koliko je koštalo školovanje stručnjaka koji sad odlaze u potrazi za boljim životom“, ističe Haždić i donosi brojke koje je analitičar Adnan Fehratbegović izračunao, a to je da se 200 hiljada KM po osobi potroši do završetka studija.

„Pomnožite i izračunajte koliko smo vrijednosti ljudskog kapitala bespovratno izvezli iz BiH. Ove godine već 30.000 osoba“, ističe Hadžić.

Ovih dana HMS objavio je analizu o demografskom slomu BiH, a sagovornik je bio dr. Žarko Dugandžić, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru koji, između ostalog, predaje Demogeografiju i Demogeografsku analizu malih područja.

Dr. Dugandžić kaže da se može iščitati kako se u posljednjih pet godina iz BiH iselilo više od 170.000 osoba. Tako da bi najkraća dijagnoza trenutačnog stanja u BiH, prema njegovoj ocjeni, glasila: rađa se „Radi se o klasičnom demografskom slomu koji podrazumijeva: ukupnu depopulaciju, prirodnu depopulaciju, negativnu migracijsku bilancu, demografsko starenje te prostornu populacijsku polarizaciju“, upozorava za HMS dr. Dugandžić.

Odgovorio je i na pitanje šta bi pokazao novi popis stanovništva.

Odlazak 170 hiljada osoba

„Još kad bi se tokom popisa koristila koncepcija de facto ili prisutnog stanovništva, pokazalo bi se da nijednog naroda nema u onom broju kao što je bio prikazan 2013., a niti bi Bošnjaka bilo 50,11%, kao što je ispalo tokom posljednjeg službenog popisa“, kaže dr. Dugandžić, naglašavajući da je sigurno da u BiH danas nema više od 2,5 mil. stanovnika.

Recimo, na popisu iz 2013. bilo ih je nešto više od 3,5 mil. Kad je u pitanju državna statistika, vjerojatno bi, kaže, bile vjerodostojnije brojke ilegalnih migranata u BiH kojih je već blizu 9000 nego li saznanja o vlastitom stanovništvu.

Ističe da će “zbog selektivnog propuštanja u zapadnu Europu veliki broj migranata ostati zaglavljen na prostoru BiH”.

RTV Slon

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU