Federacija još čeka na ozbiljnije doze cjepiva – TNTPortal

Dok koronavirus odnosi živote, na ozbiljnije doze cjepiva čekamo. Banjalučani stariji od 65 godina od sutra se mogu javiti za cijepljenje bez prethodnog termina. Građani Federacije još će čekati. Federalna vlada, rasformirala tim zadužen za nabavu cjepiva. Kantoni neusklađeni, 13 ministarstava zdravlja u BiH nesposobni nabaviti cjepiva. Dakle, čekat ćemo. I to, uglavnom, na donacije.

Neuspjeh za neuspjehom – tako bi se mogli opisati pokušaji Federacije da nabavi cjepiva. Vladin pregovarački tim od danas čak više i ne postoji. Razlog, ne vide njegovu svrhu. Nabava prepuštena Zavodu za javno zdravstvo.

Sva nemoć funkcioniranja sustava u Federaciji ogleda se i u nusklađenosti u kantonima. Srednjobosanski jučer najavio da kreću u samostalnu nabavu cjepiva, a Zeničko-dobojski danas zaključio da je to nemoguće.

“Mogućnosti nema, tu se prave dualizmi. Tu se pravi jedna loša situacija gdje neki ljudi iz ne znam kojih razloga obećavaju da će nabavit nešto, onda svi u zadnjem momentu odustanu kad udare na prvu prepreku koju smo mi u Zeničko-dobojskom kantonu odmah poslije 10 minuta razgovora spoznali”, navodi Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a.

Hercegovačko-neretvanski kanton i korak dalje. Iako trenutačno raspolažu s tek nekoliko stotina cjepiva, testiraju funkcioniranje planiranog sustava masovovne imunizacije – od prijama građana do cijepljenja.

“Svaki obiteljski liječnik zna najbolje o svom pacijentu, ima njegov karton ispred sebe i može s njim razgovarati o tome da li je vrijeme za njega da se cijepi ili nije”, kaže Kristina Bevanda, ravnateljica Doma zdravlja Mostar.

Kantonu Sarajevo u pomoć priskočila Srbija. Obećali donirati 10.000 doza cjepiva Astra Zeneca. A donacije su i jedino o čemu je Vijeće ministara govorilo na današnjoj sjednici kada je riječ o cjepivima. Odlučili prihvatiti 50.000 doza koje nam daruje Kina. Iz Ministarstva civilnih poslova, ipak, vijesti. No, ne dobre. Propala i regionalna nabava cjepiva.

BiH je prihvatila poziv za regionalnu nabavku i iskazala svoje potrebe. Srbija nas je upravo obavijestila da regionalna nabavka nije naišla na odobravanje od strane proizvođača SERUM INSTITUTE OF INDIA PRIVATE LIMITED i da će ista biti odložena do daljnjeg.

A SDA se, kaže Bakir Izetbegović, pobrinula bar za najugroženije. Osigurali 130 tisuća doza iz donacija. Ostalim građanima poruka, kao i do sada, čekajte.

“Nije to broj koji će omogućiti masovnu vakcinaciju, ali jeste stanovit broj koji može najrizičnije grupe u ovom času da zadovolji. Imamo vakcine iz Covax mehanizma, mislim da ćemo uskoro imati EU for Health. Bio sam sa gospodinom Sattlerom na vezi ovih dana, tako da ja mislim da ćemo mi imati oko milion vakcina u sljedećih dva do tri mjeseca”, rekao je Izetbegović.

Dakle, za sada, kao i do sada, samo najave. 100 tisuća, 500 tisuća, milijun. Građani i dalje čekaju, a cjepiva nema. Razlog problema jasan, ali oko njegovog rješenja nema dogovora.

“Bosna i Hercegovina mora imati državno ministarstvo zdravstva koje će pregovarati i rješavati ta pitanja. Sve ovo što smo imali priliku vidjeti je jedan neefikasan, potpuno podijeljen sistem. Ne postoji ni jedna država na svijetu gdje imate 13 ministarstava zdravstva plus da su ona neorganizirana, nepovezana, bez ikakvog plana. Nemaju čak ni jednoobrazne statistike oboljelih i umrlih. To su nezamislive stvari”, zaključio je Denis Bećirović, izaslanik u Domu naroda PSBiH.

federalna.baIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU