25 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Federacija planira sljedeće godine zaposliti 18.000 ljudi!

Kroz programe sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke cilj je zaposliti 18.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH…

Vlada Federacije BiH je dala suglasnost na Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu. Sukladno ovom programu, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2020. godini planirana su sredstva u iznosu od 4.680.688 KM.

Među aktivnostima Federalnog zavoda, a nakon osiguranja sredstava za materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih, u 2020. godini će biti razvoj specifičnih mjera aktivne politike zapošljavanja koje bi trebale biti realizirane i u suradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje i drugim institucijama i organizacijama. Pročitajte još # Europa zabrinuta jer se bježi iz BiH 91 milion Vlada je nakon sjednice u Sarajevo objavila kako je planirano da u 2020. godini mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno oko 18.000 nezaposlenih.

Prema potrebi i s obzirom na financijske mogućnosti, eventualne grantove ili iskazanu zainteresiranost partnera i ciljnih grupa, moguće je usklađivanje izmjenama i dopunama programa i Financijskog plana za 2020. godinu. ”Kroz programe sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke cilj je zaposliti 18.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH s posebnom rodnom i socijalnom osjetljivošću radi jačanja njihove konkurentnosti i brže integracije na tržištu rada, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uvjeta za stjecanje prvog radnog iskustva, samozapošljavanje, tj. registraciju/pokretanje samostalne djelatnosti/privrednog društva, a za realizaciju ovih programa u 2020. godini planirano je 91.423.498 KM”, navela je Vlada Federacije BiH.

Za sajmove zapošljavanja u 2020. godini predviđeno 6.280.000 KM, od čega se 2.335.000 KM odnosi na prenesene obveze iz prethodnih godina, a koje dospijevaju na naplatu u 2020. godini. Zapošljavanje 23.500 ljudi Bit će nastavljena i provedba Projekta podrške zapošljavanju u BiH, koji podržava Svjetska banka/Međunarodna banka za obnovu i razvoj u vrijednosti od 25 miliona eura za Federaciju BiH i čiji je nositelj Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

”Realizacijom ukupno planiranih aktivnosti i zapošljavanjem 23.500 osoba iz ciljne grupe u navedenom razdoblju bilo bi povučeno ukupno 15,3 milijuna eura. Realizacijom ukupno planiranih aktivnosti druge komponente, unapređenja dizajna mjera aktivne politike zapošljavanja, bilo bi povučeno dva miliona eura. Treća komponenta je jačanje funkcije posredovanja u zapošljavanju s ciljem unapređivanja osnovne funkcije kantonalnih službi za zapošljavanje, a realizacija ovih aktivnosti omogućava povlačenje 5,5 milijuna eura. Realizacijom aktivnosti četvrte komponente, unaprjeđenje sistema upravljanja rezultatima i monitoringa, očekuje se povlačenje 3,6 milion eura”, navela je Vlada.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU