Federalna tržišna inspekcija nadzire tržišno-ugostiteljske objekte u FBiH

Federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori, u provođenju nadzora iz oblasti turizma, od početka ljetne sezone izvršili su 135 inspekcijskih nadzora, u kojima su evidentirani prekršaji za koje će biti izdat 91 prekršajni nalog s ukupnim finansijskim teretom od 66.850 KM.

Zbog rada bez odobrenja, za dva subjekta nadzora donesene su upravne mjere – rješenja o zabrani rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Najveći broj nepravilnosti utvrđenih inspekcijskim nadzorom odnosi se na rad bez odobrenja i nevođenje evidencija, odnosno neevidentiranje gostiju. Direktni efekti rada inspektora se, između ostalog, odnose na evidentiranje 485 neprijavljenih gostiju, a indirektni na prijavljivanje oko 2.500 gostiju, plaćanje turističke takse i izdavanje fiskalnih računa za izdate usluge.

– Zbog niza koristi koje proizlaze iz njegova razvoja, turizam je stekao status izuzetno važne komponente nacionalnih privreda mnogih zemalja, pa i naše, te je, kao takav i predmet kontrole federalnih inspektora. Inspekcijski nadzor se vrši u najvažnijim turističkim destinacijama na području Federacije BiH – izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Nadzori se provode na osnovu Plana i Programa rada Federalnog tržišnog inspektorata za 2022. godinu, u skladu s odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o turističkoj djelatnosti i podzakonskim aktima.

Federalni tržišni inspektorat nadzore u oblasti turizma tokom ove sedmice vrši na području Kantona Sarajevo, a do kraja ljetne sezone će biti obuhvaćeni svi kantoni u FBiH.

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU