11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Federalni zavod objavio javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja (VIDEO)

Federalni Zavod zapošljavanje objavio je prvi ovogodišnji Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja. Ovaj poziv, namijenjen poslodavcima, ostaje otvoren tri dana

Onima koji budu ispunjavali uslove Zavod za zapošljavanje FBiH će sufinansirati doprinose za zaposlene radnike.

Poziv za sufinansiranje samozapošljavanja bit će objavljen u srijedu, a bit će realizovan u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

  • Radi o programima namijenjenim poslodavcima. Prije je bila praksa da se objavljuju istovremeno, ali danas to nije bilo tako. Poziv za sufinansiranje samozapošljavanja bit će objavljen u srijedu – kazala je Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Javne ustanove Služba za zapošljavanje TK.

Nezaposlene osobe s evidencije nezaposlenih koje žele pokrenuti samostalnu djelatnost moći će da se prijave 17. 18. i 19. marta. Ove godine TK će dobiti duplo manje novca za zapošljavanje nego ranije.

Makul navodi da je za 2021. za TK namijenjeno sedam miliona KM, od čega za sufinansiranje zapošljavanja 4,5 miliona i oko 2,35 miliona za samozapošljavanje.

Na raspolaganju je više programa podrške samozapošljavanju, kao poduzetništvo za sve, poduzetništvo za žene, za demobilisane borce i za mlade. U januaru prošle godine na evidenciji Službe za zapošljavanje TK bilo je oko 74.500 nezaposlenih, u januaru 2021 više od 77.000 nezaposlenih, dok je u februaru evidentirano nešto manje nezaposlenih, ukupno 76.150.

Najveća nezaposlenost evidentirana je u augustu prošle godine kada je bilo 80.000 nezaposlenih.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU