12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Agencija za statistiku BiH/ Anketiranje domaćinstava prema planu

  Za sedam dana anketiranja koje se provodi u okviru projekta ažuriranja statističkog Master okvira uzorka, anketirano je 6.654 domaćinstva od kojih je 4.187 u Federaciji BiH, 1.739 u Republici Srpskoj i 728 u Brčko distriktu BiH.

  Projekat ažuriranja statističkog okvira uzorka provode statističke institucije u BiH, Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS, sa krajnjim ciljem da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo daljnje usklađivanje sa EU standardima.

  Ažuriranje okvira uzorka radit će se kvartalno tokom tri godine. U prvom kvartalu, koji je počeo 17. septembra i trajaće 22 dana, anketari će posjetiti oko 60.000 domaćinstava na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Prikupljeni podaci će pokazati da li je došlo do promjena na terenu u broju i strukturi domaćinstava u odnosu na podatke iz 2009. godine, kada je urađen prvi Master uzorak.

  Novi način prikupljanja podataka na terenu putem posebno kreirane software-ske aplikacije instalirane na laptopima, omogućava anketarima da lakše i brže prikupe podatke i na dnevnoj osnovi dostavljaju ih statističkim institucijama, navode iz Agencije za statistiku BiH.

  Zbog značaja projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji tog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

  (FENA) E.F.

   


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA