Banju Luku na današnji dan prije 16 godina posjetio papa, poruke nisu provedene

Banju Luku je na današnji dan prije 16 godina pohodio tadašnji papa, sv. Ivan Pavao II, ali njegove poruke, kako ukazuje biskup banjalučki Franjo Komarica, nisu provedene u Bosni i Hercegovini.

Komarica za Fenu ističe da je tadašnji poglavar Katoličke crkve želio podstaći ovu zemlju, njene odgovorne ljude, političare i sve druge da zajedničkim snagama krenu u efikasno “liječenje rana nesretnog rata”.

– Papa je znao da je to bio, nažalost, rat tokom kojeg su se i drugi međusobno tukli preko naših leđa. Zato je, također, pozivao predstavnike međunarodne zajednice, koja je dotad već dosta učinila, da krene u direktnu obnovu – rekao je Komarica.

Stranci su, kaže, dali dosta pomoći za BiH, ali je izostao zajednički rad u političkom smislu.

– Nije bilo obnove po pitanju međusobnog približavanja službenih predstavnika naroda u BiH, intelektualaca, koji kao da su međusobno nastavili rat na drugi način, hraneći se optužbama – rekao je biskup banjalučki, navodeći da se od njih očekivalo da pozivaju na istinu i pravdu te potrebu da se radi na praštanju i pomirenju.

Na to je, kazao je, papa Ivan Pavao II pozivao i iz najvećeg grada bh. entiteta RS.

Katolička crkva se, navodi, trudila da radi na papinim porukama, koliko su oni to mogli, izjavama, apelima, podsticajima, pojedinačnim i zajedničkim.

– Podsticali smo naše vjernike na praštanje, pomirenje, zajednički život sa svojim komšijama, ali općenito gledano, nažalost, ni iz daleka nema onih plodova koji su bili za očekivati i koje je očekivao i tadašnji poglavar i predstavnici Katoličke crkve te međunarodne zajednice – dodao je biskup Komarica.

Ističe da su se stranci čudili zašto se, navodi, toliko godina nakon rata u BiH, traži pomoć za tu zemlju koja više nije ni bila u fokusu njihovog zanimanja.

– Napretka nema jer nema uređene pravne države, a to je temelj. Nije papa uređivao pravnu državu niti je naredio da se BiH ovako nenormalno raspolovi, nego su to ipak uredili akteri svjetske politike i nažalost drže takav status quo, radi svojih interesa – smatra Komarica.

Naglašava da je stoga neophodno da se uvijek iznova podstiču svi oni koji su odgovorni za BiH, i domaći i međunarodni, da budu vjerodostojni u nastojanju da BiH napreduje, s njenim građanima koji imaju svoje dostojanstvo i temeljna ljudska prava.

Komarica u izjavi Feni je podsjetio da je Sveti otac Ivan Pavao II 2003. godine odlučio da dođe u Banju Luku, iako teško bolestan.

Osim što je proglasio blaženim Ivana Merza, pozvao je sve ljude u BiH, posebno kršćane – katolike na mir, opraštanje, zajedništvo, solidarnost, navodeći da je BiH na tim načelima moguća kao mjesto suživota svih u njihovim posebnostima i različitostima.

Posebno je u svojim porukama Ivan Pavao II naglasio ulogu politike i političara u stvaranju takvog okruženja u BiH.

Misno slavlje i susret sa sv. Ocem tada su upriličeni na temeljima srušene crkve sv. Ante Padovanskog na banjalučkom Petrićevcu, koja je, nakon toga, obnovljena.

Župa Petrićevac jedinstvena je u Banjolučkoj biskupiji, jer je, kako je navedeno, crkvi dala čak dva kardinala i jednoga biskupa. Tu su se rodili pokojni papinski diplomat i kardinal Guido Del Mestri (1911. – 1993.) vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

U povodu 16. godišnjice posjete sv. pape Ivana Pavla II. u Banjoj Luci je danas održano svečano koncelebrirano misno slavlje, koje je predvodio biskup banjolučki.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU