-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  BNP za narednu sezonu sprema “Othello” na bosanskom i makedonskom jeziku

  ()

  Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP), koje je prošle, 69. umjetničke sezone realiziralo ukupno 210 raznih sadržaja, iza sebe ima jednu prosječnu sezonu – ocijenio je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

  Prošlu sezonu, koju su otvorili premijerom predstave “Bure baruta”, realizirali su šest premijernih pozorišnih predstava, od kojih po tri za odrasle te na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni, a osvojili su i ukupno 11 nagrada na domaćim i starnim festivalima. Dvije nagrade osvojili su i za predstave Dječije, omladinske i lutkarske scene.

  – To je bila, u neku ruku, naša strateška odluka. Pred nama je 70., jubilarna sezona koju želimo obilježiti na dostojanstven način. Trebamo pokazati da smo najstarija javna ustanova kulture u Zenici, ali i centralnoj Bosni – istakao je Begagić, koji je dodao kako relativno mogu biti zadovoljni sezonom na izmaku, u kojoj su imali oko 150 repriznih predstava za zeničku publiku.

  – Istovremeno, realizirali smo i dio naše misije koji se odnosi na prezentaciju naših projekata u zemlji i inozemstvu. Naše smo projekte prikazivali i na međunarodnim učešćima, jer smo gostovali u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, zemljama regiona gdje smo, praktično, redovni gosti. Proširili smo listu zemalja pa smo gostovali u Holandiji, Švicarskoj i Austriji – napomenuo je Begagić.

  Dodao je kako se nadaju da će lista evropskih festivala rasti, jer je to značajno i za BNP i općenito za bh. kulturu.

  – Sedamdeseta sezona je ispred nas, a 25. februara 2020. godine ova će kuća i zvanično proslaviti svoj 70. rođendan. Pripremamo se za tu sezonu sa pet projekata, koji su u pripremi i koji premijerno trebaju biti prikazani u prvom dijelu sezone. Da izdvojim „Othello“ Williama Shakespeara, koji se radi u kooprodukciji sa Sjevernom Makedonijom. Zanimljivo je da ćemo prvi put jedan takav, čuveni Shakespeareov tekst imati priliku gledati dvojezično – na bosanskom i makedonskom jeziku – istakao je Begagić.

  Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović najavio je kako će novu sezonu otvoriti predstavom „Pinokijeve avanture“, u režiji bugarskih redatelja Darka Kovačovskog i Nadje Vasileve, koja je predviđena za 21. septembar.

  Velika scena 70. sezonu otvorit će nešto ranije, također u septembru, predstavom redateljice Fakete Salihbegović- Avdagić i po tekstu „Čoek na dvije noge“ zeničkog autora Nedžiba Smajlovića.

  Begagić je istakao da su, zvanično od danas svi uposlenici BNP-a na kolektivnom godišnjem odmoru, a da su se oprostili od Ištvana Gabora i Mugdima Avdagića, koji su stekli uvjete za mirovinu. Oni će nastaviti igrati u predstavama u kojima su bili angažirani, a vjerovatno će, najavio je Begagić, biti angažirani i nastupati i u nekim novim projektima.

  (FENA) H.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO