10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Broj djece u institucijama u BiH, šest puta veći od prosjeka!

Broj djece koja su smještena u institucije socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini, šest je puta veći od globalnog prosjeka, a više od polovine su djeca s posebnim potrebama – upozorila je regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afshan Khan.

To je kazala na završnoj konferenciji programa “Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica” u organizaciji UNICEF-a i Evropske unije, koja je danas održana u Sarajevu.

Kako bi djeca imala nesmetan razvitak, dodala je Khan, potrebna je saradnja između socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih institucija te općina.

Podsjetila je da su u BiH usvojeni zakoni o hraniteljstvu, čime je pružen alternativni model staranja o djeci te da su osnovna načela UNICEF-a da niti jedno dijete mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u instituciju.

Naglasila je da su u posljednje tri godine postigli veliki uspjeh, jer je smanjen broj djece u institucijama, ali da se sada trebaju fokusirati na identificiranje djece s poteškoćama u razvoju u ranoj dobi i djece koja žive u teškim uvjetima.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno kazao je da je glavni cilj konferencije reforma institucija socijalne zaštite u BiH te da su učesnici razgovarali o iskustvima, uspjesima, ali i preporukama u vezi unaprijeđenija sistema zaštite u BiH.

- Oglašavanje - broj djece u institucijama u bih, šest puta veći od prosjeka!

Cilj im je, naglasio je, djeci u BiH omogućiti da ispune potencijal, a posebno ona djeca koja se nalaze u podređenom položaju.

– Za djecu je najbitnije da budu smješteni u porodice, a ne u institucije – zaključio je Sinno.

Učesnici završne konferencije, čiji je cilj predstavljanje ključnih nalaza i zaključaka evaluacije programa,  poslali su zajedničku poruku da porodica nije privilegija, već pravo svakog djeteta.

(FENA) M.B.


2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima