Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Brojne bh. ustanove mogu aplicirati na projekte iz oblasti zdravstva

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Bosna i Hercegovina u posljednje dvije godine povukla je oko 200.000 KM po programu za djelovanje Unije u području zdravstva za različite projekte koji unapređuju zdravlje stanovništva, preveniraju bolesti te pomažu izgradnji održivog zdravstvenog sistema.

Ovo je treća godina kada će javne, naučne, visokoobrazovne i medicinske ustanove kao i nevladine organizacije moći aplicirati i predložiti projekte koji se tiču unapređenja zdravlja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH uz podršku Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije te Izvršne agencije za potrošače, zdravlje, poljoprivredu i hranu iz Luksemburga organiziralo je danas Info dan o Trećem programu za djelovanje ove unije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Sekretarka u Ministarstvu civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović pojasnila je da su danas predstavljene mogućnosti programa Evropske unije na kojeg se mogu prijaviti institucije i organizacije iz BiH budući da se uplaćuje godišnja kontribucija od 55.000 eura za učešće u ovom programu.

Izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim učešćem u programu jer uplaćena sredstava vraćena su u BiH, ali važno je i povezivanje između zdravstvenih i naučnih ustanova jer se na taj način razmjenjuju iskustva i jačaju veze među institucijama u cilju osiguranja boljeg zdravlja stanovništva i prevencije bolesti.

– Učestvovali smo u četiri zajedničke akcije, a jedna od njih tiče se smanjenja nejednakosti u oblasti zdravlja, potom oblast vakcinacije, te kontrole prilikom ulaska u zemlju na graničnim prijelazima i aerodroma u smislu rizika od prenošenja bolesti – pojasnila je.

U toku je projekt u kojem BiH sa institucijama iz 20 zemalja učestvuje, a koji ima za cilj promociju korištenja cijelih žitarica, ali čeka se njegova evaulacija, dok Čamur-Veselinović ističe da jedan projekt uključuje 38 institucija iz različitih zemalja.

Iz Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije Jean-Luc Sion istaknuo da se putem ovog programa upravo pomaže razmjena iskustava među institucijama kako bi zemlje mogle unaprijediti svoju praksu.

Nekoliko je alata za finansiranje koji se u okviru programa mogu koristiti, među kojima su subvencije organizacijama za istraživanja, zatim podržavaju i javne nabavke za usluge u smislu izrade studija, evaulacija i izrade baze podataka koji mogu pomoći unapređenju zdravstva.

– Najznačajniji način na koji djelujemo je putem zajedničkih akcija gdje mi podržavamo 80 posto troškova dok zemlje članice ulažu svojih 20 posto sredstava. Na taj način traže se zajednička rješenja i razmjenjuju iskustva – pojasnio je Sion.

Ovaj program Evropske komisije obuhvata period od 2014. do 2020. godine, a za taj period izdvojeno je 450 miliona eura što znači da se godišnje izdvaja 64 miliona eura za različite projekte u oblasti zdravstva.

(FENA) M.L.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas