Diana Tešić-Bešić izabrana za novu predsjedavajuću Gradskog vijeća Zenica

Gradsko vijeće Zenice na današnjoj sjednici je smijenilo predsjedavajućeg Gorana Bulajića iz stranke Demokratska fronta-Željko Komšić te za njegovog zamjenika izabralo nezavisnu vijećnicu Dianu Tešić Bešić.

Bešić je na proteklim izborima u GV ušla s liste stranke SBB-Fahrudin Radončić, ali je nakon toga pristupila redovima A-SDA i u GV nastavila djelovanje kao nezavisna vijećnica, a na poziciju predsjedavajuće izabrana je sa 16 glasova vijećnika SDA, A-SDA i SBB-Fahrudin Radončić.

-Budući da sam prozivana prošle pa i ove sjednice, dužna sam da ljudima objasnim zašto sam se priključila ovoj većini. Prihvatila sam da budem predsjedavajuća GV jer želim da se vrati dignitet GV – kazala je Bešić, dodajući da je formirana nova većina i da svaka većina želi svog predsjedavajućeg.

Sada već bivši predsjedavajući Bulajić, u  oproštajnom govoru je kazao da je svjestan svoje odgovornosti te da je neke stvari mogao bolje uraditi, ali smatra da je dao svoj maksimum. Ističe da je svoj posao radio u želji da zadrži balans te da je funkciju predsjedavajućeg GV obavljao bez profesionalnog angažmana.

Inicijativu za njegovu smjenu zvanično je podnio predsjednik Kluba vijećnika A-SDA Mensud Keleštura, koji je obrazložio da je to učinio jer se konstantno krši poslovnik te se sa govornice vrijeđaju vijećnici.

Opozicija i gradonačelnik Kasumović imali su primjedbe da su smjena Bulajića i imenovanje Bešić obavljeni nezakonito te bez stava Komisije za izbor i imenovanje ili dokaza o potpisanom sporazumu o formiranju nove većine u GV.

Prema njihovom tumačenju, nezavisni vijećnici, po sadašnjim propisima, ne mogu potpisivati koalicione sporazume nego to mogu samo činiti političke stranke.

Takvog stava nije bio vijećnik SBB-a Jasmin Hadžić, koji je nakon smjene Bulajića privremeno preuzeo predsjedavanje GV te okončao proces imenovanja za novu predsjedavajuću.

Dovoljan broj glasova dobio je i prijedlog vijećnice SDA Emine Tufekčić da se formiranje Javnog preduzeća Autobuska Zenica na današnjem zasjedanju razmatra u formi nacrta, a ne prijedloga odluke.

-Radi nedosljednosti mi povlačimo tačku formiranja Autobuske stanice Zenica. Nećete je više nikada dobiti – poručio je gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je optužio stranke vladajuće koalicije za političku trgovinu.

Kasumović je poručio i da Gradska uprava neće prihvatiti promjenu na čelu GV, jer po njemu, nije ispoštovana kompletna procedura te će tražiti da se ta odluka proglasi pravno ništavnom.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU