-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Djevojčica tužila hor dječaka što neće da je primi

  Devetogodišnja djevojčica tužila je berlinski hor dječaka jer je nije primio u svoje članstvo, a sud će sutra donijeti odluku, javila je agencija AP.

  U tužbi se tvrdi da je ona odbijena samo zbog svog pola i da je to rodna diskriminacija.

  - Oglašavanje -

  Državni katedralni hor, osnovan 1465. godine, jedan je od najpoznatijih horova dječaka u Njemačkoj. Osnivač je bio Fridrih Drugi od Bradenburga i za proteklih 554 godine nikada nije primio za člana nekog ženskog pola.

  Djevojčica čije ime i porijeklo nisu objavljeni, javila se na audiciju u martu ove godine i nije primljena.

  Hor tvrdi da to što je odbijena nije samo zato što je ženskog pola i njoj bi bio ponuđen angažman da je pokazala izuzetan talent. Sud je konstatovao da nije pokazala da joj glas ispunjava zahtjeve koji se traže od kandidata koji dolaze na audiciju.

  Djevojčicina majka, koja je podnijela tužbu u njeno ime, tvrdi da je odbijanje da bude primljena diskriminatorno i krši njeno pravo da joj se pruže iste šanse kao drugim kandidatima iako se radi o horu koji finansira i država.

  Advokatkinja Suzan Breklajn izjavila je da je njena klijentkinja pjevala u različitim dječijim horovima od 2016. do 2018. godine i da je bila odbijena čim se prijavila na audiciju, tako da joj nije data šansa da pokaže svoje znanje i umijeće, prenosi Tanjug.

  Decembra prošle godine dobila je pismo od šefa Akademije muzičke umjetnosti da nikada neće biti primljena u hor dječaka.

  U horu ima 250 dječaka od pet do 25 godine, a podijeljeni su u 11 horskih grupa. Dječaci koji su muzikalni ali nisu muzički obrazovani, dobijaju poduku bez plaćanja školarine.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO