15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Dobitnici Večernjakovog pečata “vatreni” iz BiH

Dobitnici “Večernjakovog pečata” za osobu 2018. godine u Bosni i Hercegovini su članovi hrvatske nogometne reprezentacije iz BiH Zlatko Dalić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Vedran Ćorluka, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić i Luka Modrić.

Ispred “vatrenih” viceprvaka svijeta nagradu je preuzeo izbornik Zlatko Dalić. Njemu je nagrada uručena na večerašnjoj manifestaciji “Večernjakov pečat” koja je održana u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru, kojoj su nazočili brojni domaći dužnosnici i osobe iz javnog života Bosne i Hercegovine te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je prigodnim govorom i otvorila manifestaciju.

Osim nagrade za osobu godine dodijeljene su i nagrade “Večernjakov pečat” u 15 drugih kategorija. Senaid Išerić koji je žrtvovao vlastiti život kako bi spasio dva davljenika je Ponos BiH u potkategoriji humanost. Nagradu koja je Išeriću dodijeljena posthumno primio je njegov sin Mirza. Nagrade Ponos BiH dobili su i Aida Tufo, Daut Tihić i Dane Vasić.

Za gospodarstvenicu godine izabrana je Mladenka Grgić, koja uz supruga Dubravka s Agramom radi u četiri države i zapošljava tisuće ljudi. U kategoriji sport dobitnik je Mirza Teletović, predsjednik Košarkaškog saveza BiH, dok je za iznimne sportske uspjehe priznanje dobio jedan od najtrofejnijih trenera u povijesti BiH, a nekad slavni nogometaš Veleža Dušan Bajević.

U kategoriji znanost Večernjakov pečat dobili su rektori mostarskog, sarajevskog i banjalučkog sveučilišta Zoran Tomić, Rifat Škrijelj Radoslav Gajanin. Večernjakov pečat za međureligijski dijalog dobile su časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić – Kevrić. Za doprinos kulturi i umjetnosti Večernjakov pečat primio je popularni glazbenik Zdravko Čolić, a priznanje za životno djelo dobio je također glazbenik Mate Bulić.

Uručeno je još jedno posebno priznanje Večernjakovog pečata, i to posthumno, za glumca Ivu Gregurevića. Lokalni lideri su Abdulah Skaka i Nenad Vujković gradonačelnici Sarajeva odnosno Istočnog Sarajeva. Večernjakov pečat za javnu upravu primila je Irena Hadžiabdić, članica Središnjeg izbornog povjerenstva. U kategoriji lobisti za BiH priznanje je otišlo Amerikancu Peteru Duffyiju koji je na čelu USAID-a. “Naše gore list” je Ivica Nuić, prvi čovjek kluba poduzetnika Prsten koji zapošljavaju 10 tisuća radnika i čine 6 posto BDP-a u RH.

- Oglašavanje - dobitnici večernjakovog pečata "vatreni" iz bih

Na samom početku manifestacije, šestmilijarditom stanovniku Zemlje, Adnanu Meviću simbolično je uručen preslik Povelje o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda (UN). Povelju je Meviću u znak sjećanja na povezanost s ovom svjetskom organizacijom uručila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a u povodu 27 godina od prijema Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije u Ujedinjene narode.

(FENA) D.J.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima