1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Elektronski dnevnik u 72 osnovne i 12 srednjih škola

  ()

  Elektronski dnevnik (eDnevnik) do septembra će biti implementiran u 72 osnovne i 12 srednjih škola u Republici Srpskoj.

  U planu entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture je nastavak realizacije tog projekta, koji je započeo u septembru 2018. u svim preostalim osnovnim i srednjim školama (115 osnovnih i 82 srednje škole).

  – Dosadašnja upotreba elektronskog dnevnika, koji je zamjena za klasični školski dnevnik, pokazao je veoma dobre rezulatate u školama u koje je uveden – saopćeno je iz Vlade RS-a, koja je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o nastavku realizacije projekta EDUIS Onlajn (eDnevnik) i projektima opremanja osnovnih i srednjih škola računarskom opremom.

  Elektronski dnevnik omogućava roditeljima uvid u ocjene, izostanke, raspored sati i slično, a nastavnicima olakšava izradu objedinjenih izvještaja za svoje odjeljenje, mogućnost automatskog štampanja svjedočanstava i izvještaja, slanja poruka roditeljima o sastancima, konsultacijama…

  Školi i Ministarstvu daje mogućnost za kumulativne izvještaje na nivou škole i odjeljenja.

  Ministarstvo, u periodu od 2019. do 2021. godine, ima u planu i realizaciju nekoliko projekata koji se odnose na opremanje škola računarskom opremom i implementacijom informacionog sistema u predškolske ustanove, kako bi se uspostavio efikasan i pravovremen mehanizam praćenja razvoja i napredovanja djece i lakša dostupnost tih podataka roditeljima.

  – Na taj način bi se omogućila kvalitetnija realizacija nastavnog procesa, upotreba digitalnih sadržaja u nastavi, a funkcionisanje škola bi se odvijalo na efikasniji i moderan način i cijelokupni obrazovni sistem u RS postigao bi viši nivo kvaliteta, što je u skladu sa reformskim procesima u obrazovanju – tvrdi se u saopćenju iz entitetske vlade.

  (FENA) H.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO