-8.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 20 siječnja, 2022
Još

  FHMZ: U narednih 15 dana u BiH se očekuje sunčano i vrlo toplo vrijeme

  -

  Prema prognozama u narednih petnaest dana, od 05. do 20. augusta, u Bosni i Hercegovini se očekuje sunčano i vrlo toplo vrijeme.

  Krajem tekuće i sredinom naredne sedmice na području centralne i istočne Bosne moguća je kratkotrajna nestabilnost u vidu poslijepodnevnih pljuskova.

  Temperature zraka u prognoziranom periodu bit će primjerene ljetnim vrijednostima. Jutarnje u Bosni će se kretati od 13 do 18, a najviše dnevne od 30 do 35 stepeni. U Hercegovini će biti još toplije s jutarnjim temperaturama od 15 do 20 stepena i najvišim dnevnim od 32 do 37 °C – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

  U saopćenju se navodi da preliminarna analiza dostupnih podataka s meteoroloških stanica u Federaciji Bosne i Hercegovine ukazuje na klimatološku ocjenu jula: za temperaturu ‘toplo’, ‘vrlo toplo’, te ‘ekstremno toplo’ te za padavine – vrlo raznoliko od ‘normalnog’, ‘vrlo sušnog’ do ‘vrlo kišovitog’ u poređenju s klimatološkim periodom 1961.-1990.

  Pritom je u nekim mjestima zabilježen manji nedostatak padavina u odnosu na uobičajene julske količine, primjera radi u Sanskom Mostu, dok je u Bugojnu ovo bio najkišovitiji juli u posljednjih 50-tak godina od kada postoje službena mjerenja.

  Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 20,2°C u Bugojnu do 26,5°C u Mostaru, sa anomalijama između 1,0°C na Ivan-sedlu do 2,6 °C u Bihaću. Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je u prvoj i trećoj dekadi mjeseca, dok su anomalije u drugoj dekadi imale negativne vrijednosti. U Bihaću je treća dekada jula bila rekordno topla s odstupanjima od 4,9°C u poređenju s klimatološkim prosjekom 1961.-1990.

  Izuzetno topli dani (dani sa srednjom temperaturom većom od dvije standardne devijacije) zabilježeni su na svim meteorološkim stanicama. Najviše ih je bilo u Bihaću (4), pri čemu su temperaturne anomalije iznosile od 7 do 9°C. Analiza srednjih temperatura zraka ukazuje na još jedan izuzetak, a to je da je srednja temperatura zraka za juli bila niža od junske što se baš ne dešava često, U Sarajevu u posljednjih 50-tak godina desilo se par puta, 2003, 1991, 1981, 1979, 1972. itd. – navodi se u saopćenju.

  Količina padavina tokom jula bila je dosta neujednačena. Odstupanja ukupne sume padavina kretala su se od 34 posto u Sanskom Mostu, 182 posto u Bugojnu do 272 posto u Mostaru. U Tuzli je zabilježen rekordan broj dana s kišnim padavinama većim ili jednakim 1mm – saopćeno je iz FHMZ.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO