Nedjelja, 25 srpnja, 2021

FUCZ: Vodostaji u padu, nastavljena potraga za dječakom

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Vodostaji rijeka Sane i Sanice u općini Ključ i dalje opadaju, još je poplavljeno priobalno poljoprivredno zemljište.

Vodostaj Save također opada cijelim tokom kroz Posavski kanton, saopćila je Federalna uprava Civilne zaštite.

U Tuzlanskom kantonu je vodostaj na brani hidroelektrane Modrac jutros u 7 sati bio viši za 15 cm u odnosu na jučerašnje mjerenje. U 7 sati je iznosio 199,29 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Vodostaj rijeka i svih vodotokova u Zeničko-dobojskom kantonu je normalan.

Zbog kiše koja je padala proteklih dana na području Kantona 10, sve rijeke i potoci su nabujali, ali zasad nema opasnosti od poplava.

U Bosansko-podrinjskom kantonu, na vodotoku Drina, jutros u 7 sati je visina vodostaja bila 75,68 cm (jučer 73,11 cm), a na osnovu posljednjih pokazatelja, blago opada, kao i na vodotokovima Prača i Kolina.

U Tuzlanskom kantonu, u općini Gračanica, jučer je prijavljeno da se reaktiviralo staro klizište u naselju Gornja Orahovica. Klizište je na poljoprivrednom zemljištu i ne ugrožava stambene niti infrastrukturne objekte.

U Unsko-sanskom kantonu je prijavljeno klizište u Mjesnoj zajednici Velagići u općini Ključ, u naselju Ramići, na lokalnom putu pored kuća.

U Srednjobosanskom kantonu, voda sa izvorišta Kruščica u općini Bugojno i dalje nije za piće te je preporučeno prokuhavanje.

Zbog obilnih kiša, zamućeno je izvorište „Ilidža“ u općini Vitez pa je i tamo prokuhavanje preporučena mjera.

Pojačana je i zamućenost svih izvorišta koja su u funkciji vodosnabdijevanja Bihaća. Vodu treba prokuhavati prije upotrebe za piće.

Voda sa izvorišta Stovrela u općini Cazin ne može se koristiti za piće, a sa ostalih izvorišta, obavezno je prokuhavanje  koje je preporučeno i korisnicima u općini Ključ.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite i danas su nastavili potragu za dječakom koji je pao u nabujali potok u mjestu Begov Han, kod Žepča. Na terenu su osim pripadnika FUCZ-a, GSS, policija, klub spasilaca Žepče, mještani i rodbina nestalog dječaka.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom Salihom Omerović i za Almirom Gluhićem iz Zavidovića. Prikupljaju se dodatne informacije, prati se stanje na terenu te je spremna da se odmah, u slučaju novih tragova ili pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage.

(FENA) M.B.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas