3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Hadžije iz BiH posjetile medinske znamenitosti: Bosanska zastava na Uhudu

S Međunarodnog aerodroma u Sarajevu jučer su poletjela i bezbjedno sletjela u Medinu četiri aviona s bh. hadžijama. Za danas su predviđena i dva prostala leta, jedan u 10.00 sati, dok je posljedni, 12. let koji je bio predviđen za 10.15, pomjeren na 22.20 sati.

U međuvremenu, dvanaest grupa bosanskih hadžija koji su ranije stigli u Medinu, posjetili su njene znamenitosti, među kojima i brdo Uhud, gdje se 625. godine odigrao historijski vojni okršaj između tadašnje male muslimanske zajednice u Medini i mekkanskih mnogobožaca.

O toku ove bitke hadžijama je govorio muftija travnički Ahmed Adilović.

– Razlika između Bedra i Uhuda je u tome što su muslimani prvi put u potpunosti slušali Allaha i Poslanika i primijenili ono što je traženo. Zato je na Bedru izvojevana pobjeda. Na ovome brdu, na kojem su bili strijelci, pedesetak ashaba koje je rasporedio Poslanik, a.s., nisu poslušali njegovu direktivu. Početak te bitke bio je u njihovu korist i bili su pred pobjedom, ali su onda strijelci napustili položaje bez naređenja, misleći da je bitka završena. Potom je Halid ibn Velid koji je u to vrijeme bio na mušričkoj strani, svojom konjicom zaobišao ovo brdo, napao s leđa i nanio poraz muslimanima – kazao je muftija Adilović.

  Eksplodirale plinske cijevi u centru Sarajeva, oštećena vozila

On je kazao da je “Uhud izgubljen samo zbog jedne neposlušnosti”.

– Zato trebamo pripaziti šta od nas traže Allah i Njegov Poslanik. Moramo znati i da se ne može biti nepobjedivo. Allah je dao i pobjede i poraze. Poslije Uhuda, ashabi su uzeli pouku i nikada više nisu pretrpjeli poraz – podsjetio je Adilović.

Nakon njegovog obraćanja Mustafa Isaković, mladi interpretator duhovne muzike koji ove godine prvi put boravi na hadžu, proučio je kasidu Devet heroja. On je u neposrednoj blizini mezarja šehida Uhuda pobrojao imena svih devet dobitnika Ordena heroja oslobodilačkog rata, najvećeg ratnog priznanja, koji su život dali za odbranu BiH.

Isticanjem zastave BiH i učenjem kaside Devet heroja bh. hadžije su, na ovom značajnom mjestu za muslimane cijeloga svijeta, na poseban način prezentirale bosanskohercegovačke muslimane i islam kojeg baštine kroz tradiciju i ustanovu Islamske zajednice.

(FENA) M.B.


Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU