Hitno uspostaviti normalan radni proces u Domu zdravlja Novi Grad

Općina Novi Grad u Sarajevu, u otvorenom pismu Vladi Sarajevskog kantona, zahtjeva hitnu uspostavu normalnog radnog procesa u Domu zdravlja „Novi Grad“, saopćeno je iz te općine.

Povod pismu su kontinuirane žalbe pacijenata i uposlenika Doma zdravlja u posljednjem periodu.

– Stanje je na krajnjoj granici izdržljivosti, kako za uposlenike, tako i za pacijente, jer je Dom zdravlja kadrovski desektovan, od 56 ljekara, u radnom procesu trenutno ih je svega 30. U svakoj ambulanti i samom Domu zdravlja radi najčešće samo po jedan ljekar u smjeni, vrlo često s više od 100 pacijenta po jednom ljekaru porodične medicine dnevno. Naime, ambulante na 17 lokaliteta i u centralnom objektu funkcionišu sa minimalnim brojem ljekara i osoblja. Na svim lokalitetima najčešće radi samo po jedan tim u smjeni, a gdje je predviđeno da radi više timova, od dva do osam timova, a svaki tim u prosjeku brine o 1.800 pacijenata. To u konačnici znači da pacijent ima mogućnost da u samo nekoliko minuta dobije adekvatnu zdravstvenu uslugu. Osim činjenice da je to vrijeme apsolutno nedovoljno da pacijent dobije adekvatnu zdravstvenu uslugu, narušava se i zdravlje, kao i radna sposobnost ljekara i medicinskog osoblja – citat je iz pisma.

Također su vrlo česte primjedbe građana da se na ljekarski pregled nekad čeka i više od četiri sata, a riječ je o teško bolesnim osobama.

Ovakvim načinom rada, gdje pacijenti nemaju kontinuirano svog ljekara i svoj pripadajući tim, pogođen je i doveden u pitanje koncept porodične medicine i nivo pružene zdravstvene usluge.

U Domu zdravlja hronično nedostaje ljekara jer njihov odlazak u penziju i na specijalizacije ne prati prijem novih ljekara. U toku ove godine primljeno je samo nekoliko u radni odnos za cjelokupnu instituciju JU „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“, a DZ „Novi Grad“ samo je jedan dio te javne ustanove.

Ljekarima koji su bili primljeni na određeno vrijeme, ugovor nije produžen u ovoj godini, što je naročito doprinijelo teškoj situaciji u kojoj je sad ova zdravstvena ustanova. Još jedan od velikih problema u funkcionisanju Doma zdravlja je nedostatak specijalista, zbog čega se pacijenti naručuju za preglede nekoliko mjeseci unaprijed ili još češće, ne mogu se ni naručiti jer su svi termini kod specijalista zauzeti.

– Ova situacija u koju je dovedeno zdravstvo u općini Novi Grad, ali i Kantonu Sarajevo, u najvećoj mjeri je rezultat takozvanog moratorija koji su Vlada i Skupština donijele u proteklom periodu i na kojem se i dalje istrajava. Njime se suštinski suspenduje važeće zakonodavstvo i onemogućava upravama zdravstvenih ustanova da vrše svoju obavezu popune nedostajućeg osoblja, za šta im, prema važećem zakonima, ne treba saglasnost Vlade KS, jer se radi o sistematizacijama koje su usvojili nadležni organi u ovim ustanovama. Uvođenjem moratorija na zapošljavanje u oblasti zdravstva od strane Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo uveden je moratorij na zdravlje i liječenje našeg stanovništva – navodi Općina Novi Grad u pismu.

Zahtjeva aktivno uključivanje u rješavanje problema funkcionisanja Doma zdravlja „Novi Grad“ i omogućavanje građanima adekvatne zdravstvene zaštite.

Ako izostanu adekvatne i hitne mjere, zasigurno će uslijediti kolaps zdravstvene zaštite, ističu iz te općine.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU