13.8 C
Sarajevo
Utorak, 28 rujna, 2021

INZ: Izaberi zdravlje, ne duhan!

Povodom 31. maja, Svjetskog dana bez duhanskog dima, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorava na niz zdravstvenih razloga zbog kojih bi pušači trebali da prihvate i primjene slogan ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije, “Izaberi zdravlje, ne duhan”.

Stručni saradnik u INZ-u doc. dr. Nino Hasanica naveo je da pušenje u najširem smislu označava aktivnost udisanja dima biljki koje se koriste za tu namjenu.

– Ovaj pojam se najčešće koristi kada se misli na korištenje duhanskih proizvoda u vidu cigara, cigareta, lula, nargila i slično, ali duhanski proizvodi mogu se konzumirati i na drugi način, npr. žvakanjem. Bez obzira na koji se način koristi, duhan je veoma štetan po organizam – istakao je Hasanica.

Kako je navedeno u saopćenju iz INZ-a, duhan sadrži više od 7.000 različitih tvari, od kojih je za oko 5.300 dokazano da su štetne, a neke od njih su arsen, od davnina poznat kao vrlo jak otrov, kadmij, koji se nakuplja se u jetri, bubrezima i kostima, a može se zadržati u organizmu i do 30 godina, olovo, koje je klasični hronični otrov koji negativno utiče na svaki sistem u tijelu, a najosjetljiviji je centralni nervni sistem, te formaldehid, koji je vrlo otrovan bezbojan plin.

Uz njih, u duhanu se nalaze i rastvaraju korištenjem duhana, i radioaktivni Polonij-210, koji se taloži u plućima, jetri, bubrezima, a posebno u koštanom tkivu, berilijum, povezan sa nastankom karcinoma pluća, nikotin, koji se povezuje sa stvaranjem ovisnosti, te katran, koji mehanički oštećuje pluća zbog naslaga nastalih vremenom, a i zbog hemijskog sastava ovih naslaga.

– Mnogo je zdravstvenih komplikacija i stanja koje je moguće povezati sa tom navikom. Osim karcinoma pluća, usne šupljine, grla i jednjaka, sa konzumacijom duhanskih proizvoda moguće je povezati razne bolesti srca i krvnih sudova, reumatodini artritis, neke vrste leukemija, te hronične bolesti, npr. dijabetes. Procjenjuje se da godišnje u Evropi od stanja koja se mogu povezati sa pušenjem umre 1,2 miliona ljudi. Statistički posmatrano, smrtnost uzrokovana pušenjem je pet puta veća od smrtnosti uslijed saobraćajnih nesreća, ubistava i samoubistava – naglasio je Hasanica.

- Oglašavanje - inz: izaberi zdravlje, ne duhan!

Također, istaknuto je da sva dosadašnja istraživanja o uticaju nargile na zdravlje ljudi izvještavaju o štetnim efektima, najviše na pluća i mozak.

– Rezultat upotrebe nargile može biti hronični bronhitis, upala pluća, gubitak imuniteta, infekcija bacilom tuberkuloze itd. Neophodno je precizno specificirati sastav nargile, zabraniti korištenje maloljetnicima, te informisati javnost o njenoj štetnosti. Nargilom se unosi nikotin koji stvara ovisnost, ugljen-monoksid, te niz drugih štetnih supstanci. Prestanak djelovanja supstanci iz nargile izaziva simptome apstinencije, glavobolju, manjak koncentracije, pažnje, napetost, agresivnost, neraspoloženje, depresiju – navode iz INZ-a.

(FENA) E.F.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima