Inzko danas Vijeću sigurnosti UN-a predstavlja izvještaj o provedbi mira u BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predstaviti redovni polugodišnji izvještaj o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se sastati s ambasadorima stalnih misija pri UN-u.

On je prije toga boravio u Washingtonu gdje je imao sastanke s vršiteljem dužnosti pomoćnika državnog sekretara Philipom Reekerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom, te drugim visokim zvaničnicima SAD-a. Visoki predstavnik je svoje sagovornike izvijestio o periodu nakon izbora, naglasivši izazove u procesu formiranja vlasti te posljedice koje je taj proces izazvao proteklih mjeseci.

– Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH, uz poštivanje njihovih nadležnosti, važni su preduslovi za političku stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine. Postizanje tih ciljeva i sprečavanje poništavanja daytonskih principa omogućit će Bosni i Hercegovini da iz pozicije međunarodne supervizije krene naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji – rekao je tom prilikom Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) J.Č.


spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU