3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Kamp liderstva za mlade iz BiH od 1. do 5. augusta na Sutjesci

  ()

  Kamp liderstva za mlade iz Mostara, Sarajeva, Banje Luke, Livna, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Travnika, Brčkog, Tuzle i Zenice bit će održan od 1. do 5. augusta na Sutjesci.

  Organizatori kampa su Care International Balkan te partnerske organizacije Asocijacija XY iz Sarajeva, Perpetuum Mobile iz Banje Luke i Snaga Mladih/Youth Power iz Mostara.

  Po riječima lidera programske oblasti Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY Feđe Mehmedovića, Kamp liderstva okuplja najaktivnije mlade ljude koji su prethodnih godina pokazali iznimnu posvećenost prevenciji nasilja i koji aktivno uključuju svoje vršnjake u aktivnosti koje su od iznimnog značaja za naše društvo i našu zemlju.

  – Posebno nas raduje činjenica da je ovo tradicionalni kamp zbog kojeg će naša zemlja u augustu postati bogatija za 60 novih mladih lidera koji će oblikovati društvo u kojem živimo kalupom tolerancije, međusobnog uvažavanja i afirmacije nenasilnih oblika ponašanja. Kamp je prilika da mladi upoznaju svoje vršnjake iz drugih gradova koji rade iste ili slične stvari, a koji su udruženi oko iste ideje, a to je da je ovo zemlja u kojoj nasilje nema i ne treba da ima svoje mjesto, ali i da steknu nova prijateljstva – zaključuje Mehmedović.

  Projektni menadžer CARE International u Bosni i Hercegovini prof. dr Saša Petković ističe značaj programa čiji je fokus rad sa mladima.

  -Dvadeset godina rada s mladima nije dovoljno vremena a da se iznova pozitivno ne iznenadim s kakvim potencijalom i bogatstvom raspolaže naša zemlja. To bogatstvo su naši mladi ljudi spremni da promovišu nenasilno ponašanje, zdravije životne stilove, rodnu i svaku drugu ravnopravnost i pravičnost u društvu. Care je organizacija koja je to prepoznala i fokusirala svoj rad na prevenciji i dodatnom obrazovanju mladih, izgradnji njihovih životnih vještina i kompetencija za ulazak u kompleksni svijet odraslih – kazao je Petković.

  Aktivnost je realizirana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): “Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i Care International BiH.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO