Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Koncert tradicionalne muzike Balkana Ansambla ‘Corona’ na SVEM-u

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Ansambl Corona održat će koncert tradicionalne muzike Balkana u okviru Sarajevskih večeri muzike (SVEM) u četvrtak, 16. maja, u crkvi sv. Josipa na Marijin dvoru.

Dirigentica tog ansambla Tijana Vignjević kazala je za Fenu da će posjetioci moći uživati u širokom repertoaru pjesama koje su pripremile.

– Našoj publici ćemo predstaviti novi program za koji smo aranžman većinom uradile same, članica Adelita Kadić i ja – pojasnila je Vignjević.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Ansambl njeguje tradicijsku i duhovnu vokalnu muziku Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Slovenije, Kosova te klasični horski repertoar i obrade poznatih melodija u višeglasnom stavu.

Ansambl je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na brojnim gostovanjima u inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, Tunis, Poljska, Rumunija, Mađarska, Švicarska), kao i na koncertima i festivalima u BiH (Baščaršijske noći, Sarajevska zima, Prvi etno festival, Sarajevske večeri muzike- SVEM, Sarajevo International Guitar Fest- SIGF, Smotra vokalnih ansambala Tuzla, Plivske omahe- Jajce, Bugojno, Vareš, Mostar, Tešanj, Brčko, Goražde).

U januaru 2019. izdavačka kuća Gramofon iz Sarajeva objavila je njihov prvi album pod nazivom “Corona” u digitalnom formatu.

Veliki broj pjevača amatera je prošao kroz ansambl, više od 40, a Corona trenutno broji osam članica: Esma Cerkovnik, Darja Softić- Kadenić, Ajla Smajlović, Adelita Kadić, Dunja Kazić, Vanesa Poturović, Anida Isanović i Tijana Vignjević.

(FENA) J.Č.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas