12 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Kosovo spremno da odgovori na eventualne mjere Srbije i BiH- zvaničnici

Vlada Kosova je spremna da odgovori na eventualne mjere o kojima su Srbija i Bosna i Hercegovina upozorile protiv ekonomije Kosova, izjavili su zvaničnici centralnih institucija u Prištini.

Ministar trgovine i industrije u vladi Kosova Endrit Šala, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da svaka akcija koju Srbija i Bosna i Hercegovina mogu preduzeti protiv ekonomije Kosova nije ništa drugo do “nastavak prakse koja se odvija tokom 19 godina od ovih zemalja prema Kosovu”.

“Sve ove prepreke, razne birokratske mjere, barijere u izvozu kosovskih proizvoda, nepriznavanje kosovskih dokumenata su model koji već 19 godina koriste Srbija i Bosna i Hercegovina. I to upozorenje vladinih zvaničnika u Srbiji su samo ove mjere, koje Srbija koristi 19 godina”, kaže Šalja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana rekao da je Srbija pripremila mjere. Prema njegovim riječima, ove mjere su ograničene, ali neke su “pripremljene i bit će veoma moćne i oštre”.

“Nećemo ih sprovesti sve do kraja sastanka u Parizu”, rekao je Vučić, pozivajući se na sastanak između rukovodstva Kosova i Srbije, koji su Francuska i Njemačka sazvale za 1. jula u Parizu.

Prošlo je šest mjeseci od kada je Vlada Kosova uvela taksu od 100 posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Primjena ove takse učinila je da se sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi poznat kao CEFTA, potpisan 2006. godine u Bukureštu, smatra “mrtvim”, za ministra trgovine u Vladi Srbije Rasima Lajića, prenosi RTK.

- Oglašavanje - kosovo spremno da odgovori na eventualne mjere srbije i bih- zvaničnici

“Ne želeći da komentarišem izjave Ljajića, kažem da Srbija i Bosna i Hercegovina treba da počnu da poštuju i da priznaju Kosovo kao državu, ako oni žele da imamo dobre trgovinske odnose”, rekao je Šalja.

Rasim Ljajić je pozvao Evropsku komisiju da pokaže maksimalnu posvećenost hitnoj reformi sporazuma CEFTA.

U međuvremenu, u Prištini, stručnjaci za ekonomska pitanja i bivši zvaničnici vlade Kosova pozvali su sadašnju vladu da razmotri sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Zapadnog Balkana, jer, kako kažu, od njegovog potpisivanja Kosovo se nije tretiralo jednako u poređenju sa zemljama učesnicama ovog sporazuma.

Skender Krasnići, predsjednik Kosovske poslovne komore, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa rekao je da je potpisivanje ovog sporazuma uništilo ekonomiju Kosova pošto je potpisan bez ikakvih uslova za zaštitu kosovskih proizvoda.

“U međuvremenu, u zemljama regiona, stotine esencijalnih proizvoda je zaštićeno mjerom i do 500 procenata. Dakle, ovaj sporazum je bio razarajući za kosovske biznise i stagnirao je razvoj. Poslovna komora je kontinuirano tražila da se preispita CEFTA”, rekao je Krasnići.

Kao dio ovog mehanizma, pored Kosova, druge države članice CEFTA-a su Albanija, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Moldavija.

Evropska unija i Sjedinjene Države traže da Priština suspenduje taksu kako bi se omogućio nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, koji je blokiran od uvođenja takse.

(FENA) N.M.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima