Majka fočanskog šehida otvorila obnovljenu Aladža džamiju

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva BiH, visokih domaćih i međunarodnih zvaničnika, u Foči je danas svečano otvorena ponovno izgrađena Aladža (Šarena) džamija.

Otvorila ju je Aziza Salčin majka fočanskog šehida, a vrpcu su zajedno presjekli reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić, bivši muftija goraždanski Hamed ef.Efendić, turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, generalni direktor Generalne  Direkcije vakufa R Turske Adnan Ertem i pomoćnik predsjednika Diyareta R Turske Burhan Išlajn.

Obraćajući se tokom svečanosti domaći i međunarodni zvaničnici te vjerski službenici poručili su da se Aladža vratila na mjesto koje joj je stoljećima pripadalo te da ona treba biti svetionik za budućnost. Naglasili su  da je obnova Aladže pobjeda dobra nad zlom, svjetlosti nad tamom i civilizacije nad necivilizacijom.

Tokom programa svečanog otvorenja, prisutnima su se, između ostalih, obratili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Turske Haldun Koč , muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović te načelnik Opštine Foča Radisav Mašić.

U vjerskom dijelu programa nastupili su učači Kur’ana iz Turske i BiH, a pred otvaranje , dovu je proučio Burhan Isliyen, zamjenik predsjednika Uprave za vjerske poslove.

Nakon presjecanja vrpce, u Aladži je klanjan podne-namaz.

Fočanska ljepotica i simbol ovoga grada na svoju 470. godišnjicu  ponovo je otvorila vrata svim vjernicima, četvrt stoljeća nakon što je porušena u augustu 1992. godine. Obnovljena je zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Turske i Vakufskoj direkciji BiH koje su u ovaj objekat uložile oko 4,5 miliona KM. Inicijalna sredstva za izradu projektne dokumentacije izdvojile su SAD.

Aladža (Šarena) džamija dio je kulturne baštine Bosne i Hercegovine i uvrštena je u listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Prvi put   sagrađena je  1549. godine, a gradio ju je Hasan Nazir, bliski saradnik Mimara Sinana. Prva je u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu i važila je za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu, a sve kasnije džamije građene su po uzoru na nju. Jedna je od 12 porušenih fočanskih džamija u posljednjem ratu, od kojih su do sada obnovljene tri.

(FENA) B.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU