Malim promjenama u svakodnevnim navikama možemo unaprijediti zdravlje

Unošenjem malih promjena u naše živote možemo živjeti duže, zdravije i kavlitetnije – poručeno je danas u Sarajevu povodom Svjetskog dana srca koji je obilježen pod sloganom “Budi heroj svoga srca”.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je u saradnji sa Zdravstvenim savjetom Općine Centar Sarajevo i Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH danas u centru Sarajeva organizirao besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pristiska, a zainteresirani građani mogli su dobiti i informacije od stručnih osoba o faktorima rizika koji utiču na razvoj bolesti srca i krvnih sudova, te savjete kako očuvati zdravlje srca.

Pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH Aida Ramić-Čatak je istaknula da sa malim promjenama u svakodnevnim navikama možemo unaprijediti zdravlje, produžiti životni vijek i kvalitet života.

– Pod malim promjenama podrazumijevamo da budemo ozbiljniji prema svom zdravlju, obavljamo redovne kontrole masnoće, šećera i krvnog pritiska, da pokušamo da se hranimo zdravije, da pokušamo da što redovnije upražnjavamo fizičke aktivnosti i ono što je jako bitno da shvatimo da za promjenu zdravlja nisu potrebne velike stvari. Jedan mali korak u svakodnevnim navikama može nam promijeniti život i produžiti životni vijek – poručila je Ramić-Čatak.

Navela je da je pušenje vodeći faktor rizika za bolesti srca i krvnih sudova. Po njenim riječima, jedini način zaštite zdravlja je prestanak pušenja i prestanak boravka u prostorima izloženim duhanskom dimu od strane drugih pušača.

Istaknula je da i današnjom akcijom žele motivirati ljude i kazati im da malim promjenama mogu uraditi puno za svoje zdravlje.

Pojasnila je da faktore rizika grupišu na one koji su nepromjenjivi, što ne znači da se o njima ne treba misliti, a to je dob, spol, naslijeđe u smislu sklonosti ka bolesti srca i krvnih sudova. S druge strane je lepeza promjenjivih faktora rizika.

– Kažu statistike da se 80 posto prijevremenih smrti može spriječiti promjenom upravo ovih promjenljivih faktora rizika. To je pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, izbjegavanje stresa, kontrola holesterola, šećera i krvnog pristiska i prestanak pušenja – kazala je Ramić-Čatak.

Iznoseći neke statističke pokazatelje za područje Federacije BiH, navela je da 51,3 posto vodećih uzroka smrti otpada na bolesti srca i krvnih sudova.

– Mi to povezujemo s nepovoljnim trendovima u životnom stilu i navikama stanovništva. Konkretno, četiri od deset odraslih stanovnika u Federaciji BiH ima hipertenziju, dva od deset je u kategoriji gojaznih, sedam od deset je u kategoriji fizički neaktivnih, a četiri od deset je u kategoriji stalnih pušača – istaknula je Ramić-Čatak.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav je kazala da Zavod, zajedno s Ministarstvom zdravstva i Vladom Kantona Sarajevo, kontinuirano radi na ispunjavanju strateških ciljeva, a to je poboljšati zdravlje stnovništva generalno, posebno kardio-vaskularno zdravlje.

– Naš cilj je poboljšati kardio-vaskularno zdravlje i prevenirati faktore rizika. Ono na čemu radimo je to da stalno dijelimo prigodne letke, brošure itd. jer je jako važno informiranje stanovništva o tome šta su faktori rizika, na šta trebaju obratiti pažnju – kazala je Pilav.

Istaknula je da je slogan ove kampanje “Sačuvajte vaše srce zdravim”, odnosno “Budite heroj svoga srca”.

Predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Centar Salko Pašović je kazao da Općina Centar ima u svojoj politici promociju i unapređenje zdravlja, te je izrazio zadovoljstvo što mogu podržati ovu akciju.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU