Medvjedica uništila košnice Stipe Lučiča iz Bugojna

Dugogodišnji pčelar Stipo Lučić ostao je zapanjen prizorom koji je zatekao u svom pčelinjaku u kojem je, na osnovu pronađenih tragova, veliku štetu na određenom broju košnica pričinila medvjedica i njena dva potomka.

-Uništeno je deset košnica. Međutim, stvar je ozbiljnija uzme li se u obzir da se to desilo ovdje na Obješenici, uzvišenju koje je od središta grada udaljeno tek oko petsto metara – kazao je ovaj Bugojanac.

Dodaje da je pričinjena velika šteta, budući da je cijena jedne košnice oko 250 KM, te je slučaj prijavio nadležnim organima, s ciljem da upozori i druge pčelare na prisustvo medvjeda na tom području.

-Medvjed je bukvalno ‘raznio’ košnice, koje su mu se našle na putu. Unio je nemir među pčele, a ja sam postupio po zakonu i prijavio slučaj. Ništa se tu neće moći obnoviti. Možda se nađe koja matica među polomljenim košnicama, ali to za ovu sezonu sigurno više neće biti proizvodna košnica – naglasio je.

Ekspert za procjenu iz oblasti lovstva i šumarstva Srednjobosanskog kantona Mustafa Bašić smatra da posljednje ponašanje medvjedice nije neuobičajeno za ovo doba godine, posebno jer je primjećena na lokalitetu u uzgojnom području mrkog medvjeda.

-Prije nekoliko dana, ista medvjedica je s mladunčadima registrirana u rejonu Mjesne zajednice Kopčić. Intervenirali smo, i vratili je na mjesto na kojem će moći obučiti potomstvo kako da preživi u prirodi. Niko nije očekivao da će doći do pčelinjaka – kazao je.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU