6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  MRV BiH osudilo napad na Riječansku džamiju u Zvorniku

  ()

  Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje incident u Zvorniku koji se dogodio u toku noći 24. na 25. jula kada je grupa od pet mladića gađala ogradu Riječanske džamije u centru Zvornika.

  Kako je saopćeno iz MRV-a BiH, svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu, a ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području.

  Medžlis IZ Zvornik je incident prijavio SJB Zvornik, navodeći u prijavi kako je materijalna šteta zanemariva ali činjenica da se ovakvi incidenti uopšte događaju, boli i predstavlja ozbiljan problem. Padi se o incidentu, navedeno je u prijavi, koji se ponavlja s vremena na vrijeme što upućuje na to da se na prevenciji ne radi dovoljno.

  Policija je identifikovala počinioce, a tri od pet počinilaca su maloljetne osobe.

  -Od nadležnih organa tražimo da se poduzmu zakonom propisane mjere jer smatramo da se za napade na vjerske objekte moraju izricati oštrije kazne jer je to jedini način koji će zadovoljiti žrtve i preventivno djelovati kako se slični slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti – navode iz MRV BiH.

  U sklopu projekta Monitoring napada na vjerske objekte, MRV BiH vodi evidenciju o svim napadima na vjerske objekte već više od sedam godina, kako bi zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, predstavnika nadležnih organa vlasti i angažmanom medija obezbijedili bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH.

  (FENA) L.A.

  orniku


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO