Javna diskusija o podršci osobama koje i dalje nose ratne traume

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) najavili su za danas u Sarajevu javnu diskusiju o ulozi vjerskih zajednica u procesima izgradnje mira, te podršci osobama koje i dalje nose ratne traume.

Diskusija se održava u povodu Međunarodnog dana za eliminaciju seksualnog nasilja u konfliktu (19. juni).

– U povodu tog dana MRV i UNFPA ugostit će specijalnog predstavnika britanske premijerke za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona, kao i predstavnike i poglavare Islamske zajednice, Huseina ef. Smajića, Srpske pravoslavne crkve, Mitropolita Hrizostoma, Katoličke crkve, nadbiskupa Vinka kardinala Puljića te Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija – navode organizatori.

Javna diskusija će, između ostalog, poslužiti kao uvod u regionalnu konferenciju vjerskih zajednica koju Međureligijsko vijeće planira organizirati krajem septembra, a bit će posvećena zajedničkom radu na izgradnji mira, ublažavanju međugeneracijskog transfera ratne traume na zapadnom Balkanu te ključnoj ulozi mladih i žena u procesima izgradnje mira.

Ta diskusija dio je zajedničkog programa UN-a ‘Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini’, koji podržava Ured specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu, a finansiraju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, fond UN Action i Vlada Kanade.

(FENA) J.Č.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU