-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Muftija banjalučki: Obnova Arnaudije odvija se predviđenom dinamikom

  Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović uvjeren je da će biti značajna pozicija džamije Arnaudije, čija je obnova u toku, dok se očekuje da radovi budu završeni naredne godine.

  Kako kaže, sve su vidljivije konture te jedine neobnovljene džamije u Banjoj Luci.

  - Oglašavanje -

  Muftija banjalučki je Feni istakao da se obnova Arnaudije odvija predviđenom dinamikom.

  – Radovi se odvijaju u skladu s onim što je potpisano i nadamo se da će ova džamija biti završena u predviđenom roku – rekao je Abdibegović.

  Projektom je predviđeno da će ponovna izgradnja Arnaudija džamije trajati 900 radnih dana, a radovi su počeli 2017.

  Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna sredstva za finansiranje radova Arnaudije, čijom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci.

  S obzirom na to da je u toku rata Arnaudija džamija u potpunosti srušena, projektom je predviđena njena ponovna izgradnja, a u skladu sa uputstvima i instrukcijma Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Osim izgradnje džamije projektom je predviđeno i vanjsko uređenje sa svim elementima, ogradni zid kao i izgradnja turbeta.

  Na području koje obuhvata muftijstvo banjalučko, od 89 džamija porušenih tokom proteklog rata, njih 83 su obnovljene, a šest je u fazi obnove.

  Od 11 srušenih mesdžida, pet je obnovljeno, tri su preuređena u džamije, dva su u izgradnji, a jedan čeka na obnovu. Od 20 porušenih turbeta većina ih je obnovljena, a ostala, kao i banjalučka Sahat-kula, čekaju obnovu.

  Banjalučko muftijstvo obuhvata medžlise Islamske zajednice: Banja Luka, Bosanski Brod, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Derventa, Ključ, Kobaš, Kotor-Varoš, Mrkonjić Grad i Prnjavor.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO