3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Najotrovnije zmije svijeta na izložbi u Zagrebu

Izložba živih zmija “Snakes on Stross” u zagrebačkoj Gornjogradskoj gimnaziji predstavit će neke od najpoznatijih svjetskih zmija, poput najveće otrovne zmije na svijetu – kraljevske kobre, a otvorena je od ponedjeljka 8. srpnja do nedjelje 18. kolovoza.

Cilj izložbe je približiti ljudima neobična i često krivo shvaćena stvorenja te educirati javnost, a posjetitelji izložbe imat će priliku dotaknuti i primiti u ruke neke od neopasnih zmija. Izložbu je kroz prošla izdanja vidjelo oko 80 tisuća ljudi, a organizirana je unutar projekta “Čudesan svijet zmija”, pokrenutog 2013. u Zagrebu.

“Čudesan svijet zmija” jedna je od najvećih privatnih zbirki živih zmija u Europi i jedinstvena je na ovim prostorima. Stvara se preko 20 godina te sadrži preko 40 vrsta zmija iz svih krajeva svijeta, ukupno preko 150 jedinki.

Jedan od primjeraka je Elvis, mužjak kraljevske kobre star osam godina i dug gotovo četiri metra. Osim kraljevske kobre, neke od vrsta u kolekciji su četiri vrste mambi, uključujući i crnu mambu, jednu od najopasnijih zmija na svijetu, 10 vrsta čegrtuša i Gabonska ljutica, prenosi Hina.

Sve zmije u kolekciji porijeklom su iz uzgoja te je njihovo držanje prijavljeno i registrirano pri Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, a zmije su izložene u prirodno uređenim terarijima koji su rađeni i usklađeni s prirodnim okolišem podneblja u kojem te vrste žive.

(FENA) N.M.


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima