Nelson u Srebrenici: Nastavit ćemo podržavati one koji rade na pomirenju

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson danas je boravio u prvoj posjeti Srebrenici, gdje je obišao Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i odao počast žrtvama genocida te se susreo s predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida.

Ambasador Nelson tom prilikom je poručio da Srebrenica zaslužuje bolju budućnost, a pomoć Vlade SAD-a i Srebrenici i Bosni i Hercegovini će ići u pravcu pomirenja i prosperiteta zemlje.

– Želio sam da dođem i lično posjetim Memorijalni centar u Potočarima, da se sastanem s direktorom Memorijalnog centra i razgovaram s onima koji su preživjeli genocid. SAD će nastaviti podržavati sve one koji aktivno traže pravdu za one koji su izgubili živote u genocidu, kao i svima onima koji rade na miru i pomirenju. Srebrenica ima bolnu historiju, koju nikada ne možemo zaboraviti i iz koje svi moramo učiti – naglasio je američki ambasador.

On se u okviru posjete sastao i s načelnikom i zamjenikom načelnika Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem i Hamdijom Fejzićem.

– Sa načelnikom i zamjenikom načelnika sam se sastao da vidim šta oni rade po pitanju pomirenja i napretka ove lokalne zajednice – rekao je ambasador Nelson.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić kazao je novinarima da je ambasadoru Nelsonu tokom sastanka predstavljeno sve ono što je urađeno dosad u tom gradu.

-Govorili smo i o političkoj situaciji, i smatramo da je ona na zadovoljavajućem nivou. Spomenuli smo i određene probleme, kao što je prevoz učenika, i neke projekte koje planiramo da radimo u Srebrenici. Ambasador je izrazio zahvalnost što je ovdje, oduševljen je sa onim što smo uradili i podržava odnose između Bošnjaka i Srba koji su u vlasti. Interesovao se oko komemoracija 11. i 12. jula, koje treba da proteknu u najboljem mogućem redu. Istakli su da će oni svaki projekat koji za cilj ima pomirenje podržati – izjavio je Grujičić.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić kaže da je ambasadora informirao o pripremama za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica.

Ambasador je, navodi Fejzić, izrazio želju da učestvuje u dijelu ovogodišnjeg Marša mira, te će biti prisutan i na komemoraciji i dženazi 11. jula.

-Upoznao sam ambasadora s čime se Bošnjaci susreću na ovim prostorima. Izrazio sam zabrinutost zbog školstva i bosanskog jezika što je problem na cijelom prostoru RS-a, te o prevozu učenika, kao i druge probleme koje imamo kao što je zapošljavanje u institucijama, preduzećima i ustanovama koje finansira Vlada RS-a – kazao je Fejzić.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU